23. junij 2021 (17:00) - 27. junij 2021 (23:59)

Nova svetloba: Sedem slovenskih kratkih filmskih klasik

Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom ponosno predstavlja svetovno premiero sedmih digitalno restavriranih slovenskih klasičnih kratkih filmov. Program izpostavlja pomembne filmske ustvarjalce iz zgodovine slovenskega filma in še posebej eksplozivno ustvarjalnost njihovega filmskega izraza, ki brez izjeme združuje formalne in narativne eksperimente. Zgodovinski pregled se začne z mednarodno nagrajenim dokumentarcem Franceta Štiglica o gradnji socializma po osvoboditvi Mladina gradi (1946); nadaljuje se s filmsko reportažo Jožeta Bevca Bizoviške perice (1959); sledijo portret slikarja Jožeta Spacala in njegove umetnosti Barva spomina (1967) v režiji Jožeta Babiča in Giorgia Šestana; čudovit eksperimentalni kratki film, ki kliče po svobodi izražanja, Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970) priznanega direktorja fotografije in režiserja Karpa Godine; dokumentarni portret profesionalne striptizete Slavica exception (1971) Maka Sajka; poklon stari stavbi in njenim prebivalcem z veličastno preteklostjo in tragično sedanjostjo Cukrarna (1972) Jožeta Pogačnika; in Poljubi mehka me radirka (1984) Zvonka Čoha, mejnik slovenske umetniške animacije.


Vabljeni tudi k ogledu kratke video predstavitve dogodka s strani vodje programa Slovenske kinoteke Igorja Prassla, ki je dostopen tukaj.


POVEZAVE ZA OGLED BODO AKTIVNE OD 23. JUNIJA OD 17:00 DO 27. JUNIJA 2021 DO 24:00 TUKAJ!


Mladina gradi

France Štiglic, Slovenija (Jugoslavija), 1946, DCP (posneto na 35 mm), čb, 18'
Film o mladinskih delovnih brigadah v slogu Jorisa Ivensa.

Film o mladinskih delovnih brigadah v slogu Jorisa Ivensa.


Bizoviške perice

Jože Bevc, Slovenija (Jugoslavija), 1959, DCP (posneto na 35 mm), čb, 9'

Čas, ko so tudi mestne gospe cenile ročno delo peric z okolice Ljubljane.


Barva spomina

Jože Babič, Giorgio Sestan, Slovenija (Jugoslavija), 1967, DCP (posneto na 35 mm), barvni,13'

Slikarski in grafični opus slovenskega umetnika Lojzeta Spacala. Poskus vdora v človečnost, sintezo in ritem njegovega likovnega dela.


Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk)

Karpo Godina, Srbija (Jugoslavija), 1970, DCP (posneto na 35 mm), barvni,12'

Kolaž prizorov, posnetih v različni svetlobi in mavričnih odtenkih vremena, v katerem nastopi skupina priznanih umetnikov; vsak izmed prizorov nosi individualno težnjo in strahotno željo po svobodi.


Slavica exception

Mako Sajko, Slovenija (Jugoslavija), 1971, DCP (posneto na 35 mm), čb, 11'

Dokument o profesionalni artistki-striptizeti, ki je izbrala to pot zaradi možnosti hitrega zaslužka.


Cukrarna

Jože Pogačnik, Slovenija (Jugoslavija), 1972, DCP (posneto na 35 mm), čb, 13'

Brezizhodnost »stanovalcev« ljubljanske Cukrarne, ki je že od nekdaj sinonim za mestno sramoto.


Poljubi mehka me radirka

Zvonko Čoh, Slovenija (Jugoslavija), 1984, DCP (posneto na 35 mm), čb, 6'

Nova kombinacija figurativne risbe, postavljene v klasičen likovni prostor, in nadrealističnih vsebin, ki nastanejo s pomočjo metafor in asociacij. Klasične junake animiranih filmov zamenjajo različni gibi konstruiranih in oživljenih figur.


Po zaslugi iniciative Zveze evropskih kinotek (ACE) »Sezona klasičnih filmov« je postprodukcijsko podjetje Iridium film digitaliziralo omenjenih sedem filmov, ki so bili potem digitalno restavrirani po napotkih in pod nadzorom strokovne skupine, ki jo je vodila Slovenska kinoteka. Premiera bo 22. junija ob 21. uri v živo v Dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki, med 23. in 27. junijem pa bodo filmi dostopni na spletu prek Baze slovenskih filmov.

»Sezono klasičnih filmov« sestavlja serija brezplačnih projekcij po Evropi, načrtovanih med decembrom 2020 in junijem 2021. Iniciativo, ki jo koordinira Zveza evropskih kinotek (ACE), podpira program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA. Filme predstavlja 22 članic ACE s ciljem povečati vidnost svojih bogatih zbirk in okrepiti ozaveščenost o ohranjanju filma in o kulturi, še posebej med mlajšimi odraslimi. Vsaka filmska ustanova je izbrala film ali kompilacijski program iz svojih bogatih arhivov, da bi pokazala znane naslove, a tudi manj znane filmske dragulje. Izbrani filmi so predstavljeni v katalogu, ki je navdihujoč vir evropske filmske zgodovine za kuratorje filmskih festivalov po svetu.

Več informacij o »Sezoni klasičnih filmov« najdete na: https://ace-film.eu/projects/season-of-classics/

#ASeasonofClassicFilms s podporo Creative Europe


»Sezono klasičnih filmov« sestavlja serija brezplačnih projekcij restavriranih filmskih klasik po Evropi. Iniciativo, ki jo koordinira Zveza evropskih kinotek (ACE), podpira program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.