22. november 2022 (20:00) - 24. november 2022 (23:59)

34. DOKgodek: Maja Doroteja Prelog

Tretjo sezono DOKgodkov posvečamo avtorjem slovenskega dokumentarnega filma. Vsak teden med torkom in četrtkom se bomo posvetili filmski pisavi drugega dokumentarista. Program tretje sezone kurirata Jasna Pintarič in Robert Kuret.

Vabljeni k ogledu filmov Generacija Južne Afrike (2010) in Čakajoč, da se zgodi nič (2017).

Maja Doroteja Prelog je filmsko režijo študirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Za svoj študentski kratki film Divji vzhod (2012) je prejela vesno za najboljši študentski film na Festivalu slovenskega filma leta 2013. Je članica kreativnega kolektiva RÁTNEEK.


FILMA BOSTA ZA OGLED DOSTOPNA OD 22. 11. 2022 OD 20:00 DO 24. 11. 2022 DO 24:00.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Čakajoč, da se zgodi nič, režija Maja Doroteja Prelog, Blaž Murn, Slovenija, 2017, 15'

Kratek film o minevanju časa in krhkosti življenja v starodavnem kraju južne Italije. Avtorja sta želela ujeti esenco in atmosfero regije in tamkajšnjih ljudi, pri čemer sta se držala predhodno dogovorjenih desetih pravil kot jedra njunega koncepta.

  1. Brez drame!
  2. Brez govorečih glav!
  3. Brez naracije!
  4. Brez ekipe v kadru!
  5. Zvok in slika asinhrona!
  6. Vse iz stativa!
  7. Brez luči!
  8. Zvočna slika samo iz lokacije!
  9. Več filma – manj videa!
  10. Vse posneto – nič efektov!

Generacija Južne Afrike, režija Maja Doroteja Prelog, Slovenija, 2017, 12'

Dokumentarni film Generacija Južne Afrike prikazuje življenjsko okolje mladih bratov dvojčkov Amirja in Edina. Čeprav od rojstva živita v Sloveniji, čutita pripadnost do Bosne in Hercegovine, od koder prihajajo njuni starši. Najraje igrata nogomet na bližnjem šolskem igrišču - v tem pogledu se ne razlikujeta od povprečnega slovenskega najstnika. Vendar ju družba nezavedno (in včasih zavedno) stigmatizira ter potiska na rob. Zaradi tega se nikoli ne počutita popolnoma sprejeta, kar se odraža v njunem govoru, ki se napaja iz bošnjaškega besedišča, v njunih kretnjah ...


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga. Distributer prikazanih filmov v izbora tega tedna je Slovenski filmski center.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.