17. september 2021 (20:00) - 19. september 2021 (23:59)

3. DOKgodek: Avtorski dokumentarni film


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 17. septembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na tretji DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVE ZA OGLED FILMOV BODO DOSTOPNE OD 17. 9. 2021 OD 20:00 URE DO 19. 9. 2021 DO 24:00 URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

Tretji DOKgodek bo sovpadel z vikendom 10. edicije Mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc, ki je posvečen avtorskemu dokumentarnemu filmu. Zato se bomo tudi mi posvetili trem uspešnim slovenskim avtorjem dokumentarnih filmov: Matjažu Ivanišinu, Roku Bičku in Petri Seliškar. Predvajali bomo filme Karpopotnik (2013), Družina (2017) in Babice revolucije (2006). Vsi tri je filmi so bili nagrajeni na številnih festivalih doma in v tujini.


Družina, režija Rok Biček, Slovenija, 2017, 106 min

Matej je rojen v družino oseb s posebnimi potrebami v periferni vasici periferne dežele, a je sam tako drugačen – tako od drugačnosti kot normalnosti – da se zdi, kot da je ušel determinaciji svoje okolice. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a z vse polno soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi.


Karpopotnik, režija Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2013, 49 min

Leta 1971 je 28-letni K. G. s kamero potoval po Vojvodini in posnel nenavaden film ceste z naslovom Imam jednu kuću, ki je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let kasneje se po istih poteh poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja potovanje mladega K. G.


Babice revolucije, režija Petra Seliškar, Slovenija, 2006, 96 min

Babice revolucije je zgodba o treh močnih ženskah, ki so krojile revolucijo v času, ko so v Veliki Britaniji ženske šele dobile volilno pravico. To je zgodba o borkah za tri različne ideje; domobransko, anarho-komunistično in komunistično. Njihove zgodbe nam pomagajo razumeti zlom socialističnega sistema v bivši Jugoslaviji. Ob razlagi vrednot, ki že dolgo niso več žive, spoznamo njihovo neizprosno borbo za preživetje.


DokGodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.