29. marec 2022 (20:00) - 31. marec 2022 (23:59)

18. DOKgodek: Čez mejo


Tedenski program slovenskega dokumentarnega filma.


V torek, 29. marca, vabljeni na DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. 18. DOKgodek se bo zaključil v četrtek, 31. marca, ob polnoči. Drugo sezona je na programu vsak torek od 20. ure in vse do četrtka do polnoči.

V petem filmskem izboru 2. sezone predstavljamo celovečerni film Aleksandrinke (2011) v režiji Metoda Pevca ter kratki film Meje (2016) v režiji Damjana Kozoleta, oba prejemnika nagrade vesna na Festivalu slovenskega filma.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 29. 3. 2022 OD 20. URE DO 31. 3. 2022 DO 24. URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Aleksandrinke, režija Metod Pevec, Slovenija, 2011, 94 min

Zgodba o Aleksandrinkah je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, od koder se niso vračali, dekleta in žene pa so odhajale v Egipt, največ v takrat bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške, gospodinje. Številne so se vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, dobesedno svoj, saj je bil ta največkrat odplačan prav z njihovim denarjem.


Meje, režija Damjan Kozole, Slovenija, 2016, 10 min

24.oktober 2015, lep jesenski dan, lepa pokrajina. Kolona beguncev in migrantov si v spremstvu vojakov in policistov utira svojo pot od schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško proti sprejemnemu centru v Brežicah. Na koncu se pokrajina ne zdi tako zelo lepa, kot je bila prej.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.