26. november 2021 (20:00) - 28. november 2021 (23:59)

12. DOKgodek: Vodni objem


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 26. novembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na 12. DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 26. 11. 2021 OD 20. URE DO 28. 11. 2021 DO 24. URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:
Voda človeku predstavlja različne stvari: vir življenja, dohodka in hrane, zabavo, šport itd. Zadnja desetletja se vedno bolj zavedamo pomembnosti vode, ne le s fiziološkega vidika, ampak z vidika pravične družbe. S poseganjem v naravne vodne vire, neposredno vplivamo na kakovost življenja lokalnega prebivalstva in živalstva.

O iniciativi zaščite divjih rek na Balkanu je nastal dokumetarni film Nepoškodovane v režiji Mihe Avguština, Rožleta Bregarja in Matica Oblaka. Drugi film 12. DOKgodka Najgloblji zemljan v kopalkah Haidy Kancler pa sledi potapljaču na dah, Juretu Daiću, ki mu je voda drugi dom, mu predstavlja izziv, z njo hkrati sodeluje in tekmuje. Vsekakor še vedno velja, kot je, pred več kot pol tisočletja, rekel Leonardo da Vinci: "Voda je gonilna sila narave".


Nepoškodovane, režija Rožle Bregar, Matic Oblak in Miha Avguštin, Slovenija, 2018, 52 min

Balkanski polotok je dom zadnjim divjim rekam Evrope, ki podpirajo izjemno pester rastlinski in živalski svet ter zdrave in nedotaknjene ekosisteme. Te reke so Nepoškodovane - čiste, divje in nezajezene. A z več kot 2.700 planiranimi jezovi korupcija in pohlep kruto posegata v te zadnje koščke Evropske divjine. Odrinite na pot z udarno ekipo kajakašev, snemalcev, fotografov in prijateljev, ki so sklenili, da se jim postavijo v bran. Med Slovenijo in Albanijo so med 36-dnevno odpravo veslali in organizirali kreativne akcije proti nepotrebnim zajezitvam na 23 rekah v 6 državah z namenom, da svetu pokažejo skrivnostni svet rečnih dolin Balkana. Film prikazuje zgodbe o strastnih lokalnih aktivistih, ki bijejo boj za te reke v vsakodnevnem življenju in hkrati vabi ljudi iz vseh vetrov, da se temu častnemu boju priključijo tudi sami. Dokazuje, da je nov, proaktiven stil naravovarstva, kul, zabaven in predvsem učinkovit.


Najgloblji zemljan v kopalkah, režija Haidy Kancler, Slovenija, 2017, 68 min

Jure Daić, eden najboljših svetovnih potapljačev na dih, se odloči postaviti nov rekord. V eni najbolj brutalnih potapljaških disciplin se v nepredvidljivem in mrzlem jadranskem morju, oblečen samo v kopalke potopi 111 metrov globoko. Le nekaj dni pred rojstvom svojega drugega otroka. Vsaka pot do cilja je težka, a Juretova se zdi nora. Kamorkoli se obrne in česarkoli se loti, ga življenje preizkuša. Postavlja mu zmeraj nove in še težje izzive. Rekord postane njegovo življenje. Nerazložljiva želja po postavitvi rekorda ga žene dalje, v življenjsko nevarnost, ob tem pa se vedno bolj odmika od vsega kar ga obkroža. Ko je že prepričan, da je pomislil na vse, se pustolovščina šele začne.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.