Javni sklad RS za kulturne dejavnosti - JSKD

  • educational institution
  • Foundation
Ljubljana, Slovenia
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti - JSKD is an Slovenian educational institution, Foundation, that was involved with Spremembe (2016), Sar Thuvf (2013) and Vsi smo tu že od nekdaj (2016).

Contacts

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Address Štefanova 5, Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Phone +386 1 241 05 00
Mail info@jskd.si
Website http://www.jskd.si/
Zlati znak (Honorary Award)
Outstanding Achievement Award
2014

Zlati znak za izjemne dosežke na področju filma in filmske dejavnosti 2013

Mladi novomeški režiser Rok Biček je lani s svojim celovečernim prvencem Razredni sovražnik bliskovito in samozavestno vstopil v filmsko areno ter požel bučen aplavz kritikov in gledalcev. Brez dvoma gre za enega najbolj zanimivih in perspektivnih režiserjev mlajše generacije pri nas. S filmom se je prvič srečal na filmski delavnici, ki jo je v okviru festivala kratkega filma SNIFF vodil Janez Lapajne. Kasneje je obiskoval tudi filmski seminar JSKD v Ljubljani. Svojo ustvarjalno pot je nadaljeval na Akademiji za gledališče, režijo, film in televizijo v Ljubljani, kjer je že za svoje študentske filme prejel nekaj nagrad.

Razredni sovražnik je njegov režijski prvenec, za katerega je na 16. festivalu slovenskega filma dobil nagrado mednarodne strokovne žirije. Režiser je v izvirni psihološki drami aktualno tematiko našega časa in prostora uspešno nadgradil s suverenim obvladovanjem filmske govorice. Kot je zapisala žirija v svoji obrazložitvi, mu je »prek vešče izpeljanega dramaturškega loka in večplastne karakterizacije uspelo v premišljeno doziranih odmerkih stopnjevati napetost med učitelji in učenci ter kritično pogledati skozi razpoke v šolskem sistemu, ki bi se česa moral naučiti tudi sam«. Režiser je prepričan, da je film prišel v času, ko ga ta zelo potrebuje, in s tem na široko odpira prostor za diskusije v srednjih šolah pa tudi širše. To se je pokazalo že na zaključni prireditvi Skladovega projekta Kulturna šola, kjer so si osnovnošolci in njihovi učitelji z nagrajenih šol Bičkov film najprej ogledali, temu pa je sledil sproščen pogovor z režiserjem.

Razredni sovražnik je na beneškem filmskem festivalu septembra 2013 prejel tudi nagrado FEDEORA za najboljši film v sekciji beneški teden kritike, ki jo je lani prvič podelilo Združenje evropskih in sredozemskih kritikov. Od takrat se nagrade in priznanja za film na festivalih po svetu kar vrstijo.

Film Razredni sovražnik predstavlja za mladega režiserja Roka Bička enkraten umetniški dosežek, s katerim je pomembno prispeval k presežkom slovenske filmske produkcije, zato mu podeljujemo zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Name
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti - JSKD

Contact the editors