Izgubljeni sinIn production

The Lost Son

  • Fiction Film
drama
  • s.d.
  • Slovenia, Croatia, Italy

A detective runs into his violent brother, whom he hasn’t seen in twelve years. While trying to help him, his actions trigger repercussions that will shake their lives to the core.

Director Darko Štante

Writing

screenwriter

Direction

director

Production

producer
producer

production

production
co-production
co-production
co-production
Alternative title
The Lost Son (English)
Genres
drama
Production countries
Slovenia, Croatia, Italy
Technical data
Budget

All financial information is obtained from official sources. I.e. producers or organizations which provided the financial support.

Grants
Javni razpis za sofinanciranje slovenskih igranih filmskih in avdiovizualnih projektov - 2021

Film razgrinja vzvode družinskega nasilja. Univerzalno temo obravnava z občutljivostjo in primerno grobostjo, s psihološko utemeljenim pozicioniranjem storilca in žrtve, ki v primeru enega brata verigo nasilja prepreči, v drugem pa nadaljuje, dokler ga ne ustavi nekdo drug. Temo motivira splošno družbeno stanje naraščajočega nasilja v vseh oblikah. Film je avtorski, vendar hkrati žanrsko zastavljen.
Struktura filma sledi liniji nasilja, obenem pa preiskuje razloge zanj, skoraj terapevtsko razkriva njegovo ozadje z obilico razumevanja in empatije, hkrati pa je neposreden in neusmiljeno stvaren. Napetost se intenzivira, nenaden in brutalen konec verigo prekine in daje prostor upanju. Liki so močni v svoji prepričljivosti, premišljeno, vendar živo izoblikovani, hkrati pa ves čas v dinamičnih, pretežno konfliktnih odnosih. Šibko motivirano je le ravnanje Anne, kriminalistove partnerice.
Film je lahko privlačen za slovenski, evropski in mednarodni kulturni prostor.

2021
source: Slovenski filmski center
Javni poziv za sofinanciranje razvoja filmskih projektov, podprtih s strani mednarodnih koprodukcijskih skladov, pri katerih je udeležen oziroma sodeluje Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije - 2020
2020
source: Slovenski filmski center
Ustvarjalna Evropa MEDIA - Razvoj skupine projektov 2020, EACEA 18/2019
2020
source: Zavod Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, december 2020)
147,300.00 EUR
Javni razpis za sofinanciranje razvoja animiranih, celovečernih igranih in celovečernih dokumentarnih filmskih projektov za leto 2019

Izgubljeni sin je predloga za realistično kriminalno socialno dramo o Andreju, kriminalistu za obravnavo družinskega nasilja, ki med eno od službenih akcij naleti na svojega mlajšega brata Kristijana, s katerim sta ločena že od njune mračne, nasilne mladosti. Tematika družinskega nasilja, ki se vleče iz generacije v generacijo je univerzalna in verodostojna. Nekoliko manj je prepričljiv pripovedni način, predvsem zaradi ne povsem dodelane karakterizacije likov. Čeprav je zgradba zgodbe čvrsta in utemeljena, so dialogi likov večkrat predvidljivi in ne spodbujajo značajskih raznolikosti med njimi. Odnos med Anno in Andrejem ni dovolj osebnostno, tudi psihološko razdelan, predvsem pa je obremenjen z razlagalno pojasnjevalnimi značilnostmi, ki zavirajo ritem pripovedi. Pričakovana privlačnost filma za slovenski in evropski oziroma mednarodni kulturni prostor je v sorazmerju s prepričljivostjo pripovednega načina. Odmevnost ustvarjalnega dela režiserja na avdiovizualnem področju je postala opazna z njegovim celovečernim prvencem, medtem ko producent izkazuje dolgo, vztrajno in seveda odmevno prisotnost v produkciji celovečernih igranih filmov. Finančni načrt in predračun sta v glavnem utemeljena, prisotnost sofinancerjev obstaja, večji delež sofinanciranja še ni zagotovljen.

2019
source: Slovenski filmski center

Contact the editors