26. oktober 2020

Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Oče nagrajena na festivalu CinEast

Na 13. hibridni izdaji CinEast - srednje in vzhodnoevropskem filmskem festivalu v Luksemburgu, ki je potekal od 8. do 25. oktobra, je film Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča prejel nagrado kritikov. Nagrado podeljuje novinarska žirija, ki je v svoji obrazložitvi zapisala: »Navdušil nas je nadzor Gregorja Božiča nad vsemi vidiki Zgodb iz kostanjevih gozdov; s toplo fotografijo, pa tudi s hipnotičnimi zvočnimi posnetki, ki nas potegnejo v atmosferski, zavajajoči svet filma, na meji med fikcijo in resničnostjo, sanjami in spominom. Duh vsakega lika oživi z uvedbo nadrealističnih elementov. Slovenski režiser kaže redko sposobnost konstruiranja kadrov in narativnih struktur, ki dosledno zapeljujejo občinstvo. Redkokdo ima oko za vsakdanjo, a presenetljivo lepoto preprostih stvari, kot je igra med starci, starodavni gozd, osamljena hiša ali mlade ženske, ki pojejo in plešejo. Vsi smo v pričakovanju, da vidimo, kaj bo ta mladi režiser pokazal v prihodnje.«

Ob prejemu nagrade je režiser dejal: »Nagrada je za celotno ustvarjalno ekipo veliko priznanje, a vpričo situacije, ki trenutno zadeva domači film, se noben filmski ustvarjalec v Sloveniji nagrad ne more zares iskreno veseliti. Navkljub priznanjem, ki jih prejemamo doma in v tujini, smo primorani razmišljati o tem, da bi se za preživetje ukvarjali s kakšno povsem drugo, nekulturno panogo. S plaketami in kipci ne moremo plačevati računov, niti načrtovati novih projektov. Na tak način se filmov žal ne da delati. Glede na absolutno in z ničemer sorazmerno blokado delovanja ne moremo niti upati, da bo država v prihodnje bolje razumela pomen in naravo našega dela. Ta izpad kontinuiranega dela se bo poznal še čez dve leti, saj sodobne kakovostne in raznolike slovenske avdio-vizualne produkcije pač ne bo.«

Taista žirija je manjšinski koprodukciji Oče**režiserja Srdana Golubovića podelila tudi nagrado posebne omembe. **

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska soprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na zadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Septembra letos je film prejel dve novi mednarodni priznanji, to sta nagrada žirije na filmskem festivalu v Nari na Japonskem. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Film, katerega realizacijo je sofinanciral Slovenski filmski center, je bil uspešen prejemnik finančne podpore tudi iz strani mednarodnih skladov Ustvarjalna Evropa - podprogram MEDIA ter Eurimages. Soproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin -- DFFB.Mednarodni prodajni agent je Cercamon. Film je imel svetovno premiero na lanskem 44. filmskem festivalu v Torontu, po Luksemburgu pa svojo pot nadaljuje v mesecu novembru, in sicer ga bo občinstvo lahko videlo v glavnih tekmovalnih programih festivalov »New Horizons« na Poljskem, »Braunschweig IFF« v Nemčiji ter festivalu »A l'Este« v Peruju, decembra pa na mednarodnem filmskem festivalu v Jeruzalemu. 

Oče je srbsko - francosko - nemško - hrvaško - slovensko - bosanska soprodukcija. Slovenski soproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Scenarij za film sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Koprodukcijske hiše so: Vertigo, Neue Mediopolis Film, ASAP Films, Propeler Film, SCCA/pro.ba, ZDF Arte, Arte France Cinema. Film so sofinancirali Filmski center Srbije, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Slovenski filmski center, Eurimages, MDM - Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux cinémas du monde - Centre National de la Cinematographie et de'l Image Animée - Institut Français, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski sklad Sarajevo in Ustvarjalna Evropa - MEDIA.

Film je na letošnjem 70. Berlinalu v sekciji panorama prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije, takoj zatem na FESTu še nagradi Fedeora in nagrado občinstva, igralec Goran Bogdan nagrado za najboljšo igro. Sledila je še nagrada občinstva in najboljšega igralca manjšinske koprodukcije na filmskem festivalu v Pulju, Oče se je uvrstil tudi v izbor za Evropsko filmsko nagrado. Med drugim je pred kratkim na filmskem festivalu v Tuzli prejel nagradi za najboljši film in najboljši scenarij ter glavno nagrado, zlato Antigono, na pravkar končanem filmskem festivalu v francoskem Montpellieru.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO