16. julij 2021

Zastoj na Cinedays, v Pulju in Transilvaniji - v Pulju tudi manjšinjski soprodukciji

Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja nadaljuje svojo uspešno mednarodno predstavitev.

Po svetovni premieri v glavnem tekmovalnem programu beograjskega 49.FEST-a, je bil film predstavljen v mednarodnem tekmovalnem programu v izboru 15 celovečernih filmov iz vseh kontinentov na 38. FIFF - Fajr International Film Festival-u v Teheranu. Gre za najpomembnejši iranski festival, uvrščen v izbor FIAPF-a, ki je potekal od 26. maja do 2. junija.

Črnogorska kinoteka je med 14. in 22. junijem pripravila hommage montažerju Andriji Zafranoviću s posebno retrospektivo enajstih filmov, med katerimi so tudi dosežki, ki so proslavili zlato dobo jugoslovanske kinematografije: »Oče na službeni poti«, »Dom za obešanje« Emirja Kusturice, »Nevidno čudo« Živka Nikolića, »Večerni zvonovi« Lordana Zafranovića, in filmi iz kasnejšega obdobja, med njimi »Ustava Republike Hrvaške« Rajka Grlića in „Enklave“ Gorana Radovanovića. Na sporedu je bil tudi njegov zadnji film, ki ga je montiral v Sloveniji - „Zastoj“ v režiji Vinka Mӧderndorferja.

Severno makedonska premiera filma Zastoj bo 19. 7. na 20.Cinedays – Festival evropskega filma v Skopju, ki poteka od 15. do 21. julija. Film bo prikazan v programu makedonskih soprodukcij »MK v EU«. Festival bo prikazal okoli 70 filmov v sedmih dnevih, na 10 različnih lokacijah na prostem. Posebni gost letošnjega festivala je režiser Bela Tarr.

Na 68. Puljskem filmskem festivalu, ki bo potekal od 17. do 24. julija bo Zastoj 22. julija predstavljen v programu Posebnih projekcij. V program posebnih projekcij je uvrščenih 10 igranih filmov, med njimi tudi film »Ida« oskarjevca Paweł-a Pawlikowski-ega, ki predseduje letošnji žiriji hrvaškega programa. V programu filmski klasiki bo In Memoriam Mustafi Nadareviću, Miri Furlan in Andriji Zafranoviću prikazan film Oče na službeni poti Emirja Kusturice. S projekcijo filma Padec Italije režiserja Lordana Zafranovića pa bo obeležena 40. obletnica nastanka filma in prikazovanja na Puljskem festivalu, kjer je 1981. leta prejel veliko zlato areno in zlato areno za režijo.

Romunsko premiero bo Zastoj doživel na 20. Transilvania International Film Festival-u (TIFF), Cluj-Napoca (23. julij do 1. avgust), ki je najpomembnejši mednarodni filmski festival v tej državi. Film je uvrščen v program Supernova, ki predstavlja izbor filmov uveljavljenih filmskih ustvarjalcev in nekatere izmed najbolj znanih filmov leta 2020, kot so italijanski Miss Marx, francoski Poletje 85 in nemški Enfant Terrible.

Film Zastoj pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter MusevskiUroš Fürst in Barbara Cerar. Producentka filma je Eva Rohrman (Forum Ljubljana), direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak, soproducenti so Biljana Prvanović, Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija), Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji: Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

V Pulju tudi manjšinjski soprodukciji Morena in Po tamburi

V tekmovalni sekciji hrvaškega programa bo predstavljen film Morena prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Film je slovenska manjšinska soprodukcija in bo festival tudi odprl.

Morena je imela svetovno premiero v programu „15 dni režiserjev“ („Quinzaine des réalisateurs“) filmskega festivala v Cannesu. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska soproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent, Hrvaška) in Rodrigo Teixeira (RT Features, Brazilja), soproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens, Hrvaška).

Morena je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov in tematsko nadaljuje večkratno nagrajen kratki film V modrino (2017) iste avtorice, ki je ravno tako bil slovenska koprodukcija. Celovečerni prvenec je bil posnet na Hvaru, na Kornatih in na Koločepu.

V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. V avtorski in izvajalski ekipi filma so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik, kot oblikovalec zvoka, Mitja Ličen, kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik. Celotna postprodukcija se je izvajala v filmskem studio Viba Film Ljubljana ter postprodukcijskih podjetjih Teleking in Studio 001. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

V letošnji hrvaški program šestih filmov je uvrščnen tudi celovečerni film Po tamburi režiserja Stanislava Tomića, ki je nastal v slovenski soprodukciji Supermarket (Ven Jemeršić), v eni izmed vlog pa nastopa tudi igralec Primož Petkovšek.

Film pripoveduje o tekmovanju tamburaških skupin na glasbenem festivalu, na katerem se zgodijo nepredvideni dogodki.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO