10. oktober 2024

Zaključeno snemanje slovenske manjšinske soprodukcije Bog ne bo pomagal hrvaške režiserke Hane Jušić

V nedeljo, 6. oktobra, se je zaključilo snemanje slovenskega manjšinskega celovečerno igranega filma Bog ne bo pomagal hrvaške scenaristke in režiserke Hane Jušić ter producentke Ankice Jurić Tilić. Slovenski soproducent je produkcijska hiša Perfo, zanjo Aleš Pavlin in Andrej Štritof. Film so od konca avgusta snemali na planinah Dinari in Svilaji v okolici Knina, zadnje dni pa je snemanje potekalo na otoku Krku.

Dogajanje je postavljeno na začetek prejšnjega stoletja, ko Čilenka Teresa pride v izolirano skupnost pastirjev na Dinari, češ da je vdova starešininega brata, ki je umrl v čilskem rudniku. Njen prihod poruši trdno strukturo skupnosti in prinese nemir, a Teresa prinaša tudi svobodo.

Scenarij je nastal v okviru rezidence Cinéfondation filmskega festivala v Cannesu in delavnice Torino Film Lab, med razvojem scenarija pa je projekt nagradil ReAct.

Glavno vlogo v filmu igra Manuela Martelli, čilska igralka, ki poleg uspešne igralske kariere razvija tudi režisersko. Pomembne vloge v filmu igrajo še: Ana Marija Veselčić, Filip Đurić, Mauro Ercegović Gracin, Nikša Butijer, Tina Orlandini, Ivan Skoko, Bogdan Faras in Vinko Kraljević. Direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažer Jan Klemsche, scenografka Laura Boni, kostumografinja Katarina Pilić, mojstrica maske je slovenka Mojca Gorogranc Petrushevska.

Glavni producent filma je hrvaška Kinorama, soproducenti so romunski Micro Film, italijanski Nightswim, grški Horsefly, francoski Maneki Films in slovenska Perfo produkcija. Razvoj projekta in produkcijo je podprl Hrvaški avdio vizualni center, produkcijo pa so finančno podprli tudi romunski CNC, Ministrstvo za kulturo Republike Italije, Grški filmski center, francoski CNC - Aide aux cinémas du monde, Slovenski filmski center in Viba film ter sklad Eurimages. Film sta že kupili hrvaška (HRT) in grška nacionalna televizija (ERT).

Bog ne bo pomagal je režiserkin drugi celovečerni igrani film. Njen debitantski film Ne glej mi v krožnik je svetovno premiero doživel v Benetkah v programu Beneških dni leta 2016, nato pa je bil nagrajen z več kot 30 strokovnimi nagradami in predvajan po vsem svetu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO