1. september 2020

Začenja se 9. festival DOKUDOC

Ujeti minljive trenutke kraja in časa na filmu je nujno, dokumentarne filme pa je zato tudi potrebno sprejeti, predelati in umestiti. Kako odražajo našo družbo in obdobje, v katerem živimo? Dokudoc za svojo 9. obletnico vabi v Maribor na tri festivalske dni, polne zgodb, vrednih spoznanja!

Med 4. in 6. septembrom 2020 bodo festivalske projekcije slovenskih dokumentarnih filmov zaradi prenove Sodnega stolpa tokrat predvajali v Vetrinjskem dvoru. Letos ob slovenski produkciji predstavljajo tudi zmagovalni film Mednarodnega festivala dokumentarnega filma v Jihlavi.

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC bo med 4. in 6. septembrom 2020 potekal v živo, med 4. in 14. septembrom pa bo izbran program v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov na voljo na spletu. Festival tudi letos poteka v organizaciji društva Mitra, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga in v sodelovanju z mnogimi drugimi partnerji. Festival Dokudoc letos prvič začenjajo s podelitvijo plakete Dokumentarno ime 2020, in sicer v Sinagogi v okviru Evropskih dnevov judovske kulture 2020, vse ostale projekcije bodo kot že rečeno v Vetrinjskem dvoru. Več informacij o letošnjem programu in festivalskem dogajanju najdete na njihovi spletni strani

Festival DOKUDOC, ki ga je programsko zasnovala Maja Malus Azhdari, se začenja s tremi predfestivalskimi dnevi, najprej 31. avgusta v sklopu zadnjega večera Dokudoc dokumentarna obzorja, kjer so v sodelovanju z AGD Gustaf in Zofijini ljubimci organizirali redni program dokumentarnih filmov ter pogovore po projekcijah; nadaljujejo 2. septembra z Dokudoc pogovori, ki jih letos pripravljajo skupaj z Motovilo in potekajo na spletu. Z Baltics Sea Docs se bodo v okviru mednarodnega koprodukcijskega foruma, ki ga organizira Center Ustvarjalna Evropa Latvija pogovarjali o razvoju dokumentarnih TV serij, dostop do spletnega predavanja omogočajo z namenom spodbujanja razvoja dokumentarnih TV serij tudi v Sloveniji in predstavitve priložnosti, ki jih ponuja Baltic Sea Docs. Predfestivalsko dogajanje se nadaljuje 3. septembra v Dvorani Gustaf, kjer bodo na ogled rezultati lanskoletne Dokudoc delavnice ter delavnice Luksuz produkcije Dokku 2020, sledil bo pa dokumentarni film V maternici ter pogovor v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture. Festival se prične v petek, 4. septembra ob 19. uri v Sinagogi z dokumentarnim filmom režiserke Maje WeissJudje na Slovenskem, odprtje festivala pa bo sledilo v Vetrinjskem dvoru ob 21. uri. z dokumentarnim filmom režiserke Line Zacher, Fonja.

S predpremiernim ogledom dokumentarnega filma režiserke Line Zacher, Fonja bomo otvorili 9. Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc 2020Fonja je film, ki so ga naredili mladi in verjetno najbolj posebni filmski ustvarjalci Madagaskarja. Skozi filmsko delavnico se deset mladih pripornikov v moškem zaporu za mlade v največjem madagaskarskem pridržalnem centru v glavnem mestu Antanavario s kamero seznani prvič. Skozi štirimesečno delavnico mladostniki odkrijejo orodja za opazovanje, dokumentiranje, igro in vizualizacijo svojih idej, misli ter ponovno odkrivajo ter spoznavajo svoje znano okolje skozi objektiv kamere. Film je pot v vsakdanje življenje pridržanih mladostnikov, priča smo izzivom in njihovim sanjam, njihovemu navdihu in želji vložiti vso svojo kreativnost in inspiracijo v nastanek svojega filma. Film je prejel kar dve nagradi, "Special Mention" in "Best World Documentary Film" na Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Jihlava 2019.

V sekciji DOKU retro letos v ospredje postavljajo scenaristko in režiserko Majo Weiss, ki prejme plaketo DOKUMENTARNO IME 2020. Maja Weiss je režiserka in scenaristka, diplomirala iz filmske in televizijske režije na AGRFT v Ljubljani . Njena filmografija vključuje več kot petdeset filmov različnih dolžin, žanrov in tematik, od Černobila, Nube, Darfur, žrtve totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, do delavskega razreda, nacionalizma, ksenofobija, beguncev, ukradenih otrok itd. V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbeno-politična vprašanja. Za dosedanje delo je prejela več kot trideset domačih in tujih nagrad, njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film. Ustanovila je dve produkcijski hiši, Bela Film in Zavod Maja Weiss, v letih od 2005 do 2007 pa je predsedovala Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev. 

Gledalce bo festival tudi tokrat popeljal na popotovanje po prostorih in časih, tujih in tistih bolj znanih, da sami odkrijejo, okusijo in vzljubijo zgodbe, ki jih ponujajo v letošnjem programskem izboru Dokudoc 2020.

Vir: DOKUDOC

POVEZANO