11. julij 2022

Vsi slovenski filmi na letošnjem Filmu pod zvezdami - premiera slovenskega filma za Orkester

Letni kino Film pod zvezdami poteka od 14. julija do 6. avgusta ob 21.30 uri, na Ljubljanskem gradu v organizaciji Kinodvora in Javnega zavoda Ljubljanski grad ob podpori Mestne občine Ljubljana.

Obiskovalci si bodo letos lahko ogledali kar 4 slovenske celovečerne igrane filme.

Prvi bo že otvoritveni, večkrat nagrajeni film Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Na projekciji bo prisotna tudi filmska ekipa. Igrani prvenec je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Film je prejel štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu (vesna za najboljšo režijo, igralca, stranskega igralca, izvirno glasbo) in posebno omembo Art kino mreže Slovenije (nagrada za najboljšega debitanta). Film je imel svetovno premiero v tekmovalnem programu Novi režiserji na festivalu v španskem San Sebastijanu septembra 2021, po tem pa je bil na ogledu na festivalih v Franciji, Luksemburgu, Srbiji, Italiji, Češkem in na Poljskem, ter na filmskih festivalih za evropske filme v Kanadi, Argentini in Indiji.

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, ki je na minulem festivalu KRAFFT v Kranju za svojo vlogo v filmu prejel zlato jabolko za posebne dosežke (najboljši igralec), Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducenta filma sta RTV Slovenija in produkcijska hiša A Atalanta.

V ponedeljek, 18. julija, je na sporedu koprodukcijski film Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska koproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent) in Rodrigo Teixeira (RT Features, koproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens). Film je lani prejel tudi vesno za zvok.

V sredo, 27. julija, sledi lanska zmagovalka Festivala slovenskega filma v Portorožu, prvenec režiserke Tijane Zinajić, Prasica, slabšalni izraz za žensko. Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Film je s Festivala slovenskega filma odnesel kar sedem vesen, tudi za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva. Osrednje vloge igrajo: Liza Marijina, Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce. Igrajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi. Režiserki je letos Mestna občina Ljubljana podelila Župančičevo nagrado za režijo, Društvo slovenskih režiserjev in režiserk pa Štigličev pogled za režijo. Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December. Koproducenta filma sta RTV Slovenija in produkcijska hiša A Atalanta.

V sredo, 3. avgusta, pa bo v sklopu programskega sklopa premiera slovenskega filma Orkester v režiji Matevža Luzarja. Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi … Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Film je imel svetovno premiero lani novembra v tekmovalnem programu filmskega festivala v nemškem Cottbusu in je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film. Zagorsko občinstvo si bo film lahko ogledalo 29. julija, po premieri slovenskega filma pa bo na ogled na letnih kinih po Sloveniji.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO