4. marec 2022

Vsi slovenski filmi na 24. Festivalu dokumentarnega filma

Festival dokumentarnega filma bo potekal od 9. do 16. marca v Ljubljani. Otvoritveni film bo že večkrat nagrajeni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar, ki bo tudi odprl tekmovalni program.

Svetovno premiero je doživel na dokumentarnem festivalu CPH:DOX leta 2021 v tekmovalni sekciji »Next:Wave«. V albanskem visokogorju je bilo v trpkem sporu med družinama v sorodu ubito 18-letno dekle. Na njenega očeta lokalni škof in vodja nevladne organizacije iz prestolnice pritiskata, naj hčerinemu morilcu, ki je v zaporu, in tudi njegovi družini ne le odpusti v krščanskem duhu, temveč naj se z njimi spravi - kot je nekoč veleval starodavni albanski zakonik, Kanon. Pronicljiva in pretresljiva observacija patriarhalne družbe, ujete med napol pozabljeno preteklostjo in negotovo sedanjostjo. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, producent je Danijel Hočevar, pridružena producentka je Katja Lenarčič.

V programskem sklopu Intimni in globalni portreti pa bo slovensko premiero doživel dokumentarni film Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler, ki bo festival tudi zaključil. Kot smo že poročali, bo pred tem svetovna premiera filma na 24. Festivalu dokumentarnega filma v Solunu. V afganistanskem mestu Bamyan tri lokalna dekleta pod vodstvom slovenske trenerke Ane sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. A ko prispejo v Evropo na intenzivni trening, se soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in neizprosnostjo evropskega profesionalnega športa. Sanje deklet so univerzalne in se je z njimi preprosto identificirati, njihova kultura pa je veliko bolj zapletena in z drugih vidikov pogosto težko razumljiva. Film ne obsoja in ne zavzema nobene strani, ampak ponuja vpogled v čustveno nepredvidljivo potovanje smučarskih sanj.

Smučarke so: Zakia Mohammadi, Fariba Ahmadi, Fatima Nazari, Ana Tasič in Ines Vrabič. Film se je snemal v Afganistanu, Sloveniji, Avstriji in na Finskem. Producent filma je Boštjan Virc iz produkcijske hiše Studio Virc.

V programskem sklopu Aktualni, družbeno kritični si bo občinstvo lahko ogledalo film Dolina Solz režiserja Boštjana Korbarja. Dolina solz je sinonim za največji moški zapor v Republiki Sloveniji. Medtem ko v jedilnici poteka koncert skupine Autodafé, spoznavamo zgodbe treh obsojencev. Prvi je kriv umora, drugi spolne zlorabe in incesta, tretji je zagrešil kaznivo dejanje goljufije oziroma gospodarskega kriminala. Pesmi Matjaža Pikala in skupine Autodafé na temo morja dopolnjujejo idejo filma, ki na zapor gleda kot na otok, odmaknjen od družbe in civilizacije. Producent filma je produkcijska hiša KScreen productions.

V sklopu spremljevalnega programa pa bo v soboto, 12. marca, potekal dokumentarni dan. Od 11. do 12. ure bo potekala Dokumentarnica in pomen razvoja dokumentarnega filma, kjer se bo le ta tudi predstavila. Dokumentarnica je filmska delavnica za izobraževanje in razvoj dokumentarnih filmov, ki jo s finančno podporo Slovenskega filmskega centra organizira Društvo slovenskih režiserjev in režiserk. Prva izvedba delavnice je bila leta 2021 pod mentorskim vodstvom Petre Seliškar, Roka Bička in Matjaža Ivanišina, svoje projekte je začelo razvijati šest udeležencev. Poleg predstavitve delavnice bodo navzoči gostje spregovorili tudi o pomenu razvoja dokumentarnih filmov in njihovih predstavitev na mednarodnem prizorišču.

Od 12.15 do 14. ure pa bo potekalo predavanje Helle Hansen, priznane in dolgoletne urednice in selektorice dokumentarnih filmov na danskem in norveškem filmskem inštitutu. Pred tem je delovala kot dokumentaristka in novinarka. Trenutno je urednica in selektorica norveškega sklada Filmfond Nord. Predavateljica bo izpostavila pomen zaupanja v avtorje dokumentarnih filmov, ki jim je treba omogočiti čas za podroben razvoj tem in protagonistov svojega filma. Raziskovanje obojega je dolgotrajen proces, ki zahteva tako fokus kot tudi vztrajnost. Predavateljica bo ob primerih iz svoje dolgoletne prakse kot selektorica filmskih dokumentarcev predstavila pristope, ki so lahko v pomoč tako dokumentaristom kot filmskim centrom pri oblikovanju strategije nacionalnega dokumentarnega filma.

Otvoritveni in zaključni film sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, v letošnji tričlanski mednarodni žiriji je tudi slovenski režiser Siniša Gačič. Leta 2014 je posnel celovečerni prvenec Boj za, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado vesna za najboljši celovečerni film. Njegov zadnji dokumentarni film Hči Camorre je bil nagrajen z vesno za najboljši dokumentarni film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO