17. julij 2024

Vinci Vogue Anžlovar je posnel nov mladinski celovečerni film Tartinijev ključ

Film za scenarij je režiser Vinci Vogue Anžlovar prilagodil po romanu Romana Kukoviča. V glavnih vlogah blestijo mladi igralci Svit Šturbej, Ella Lapajne in Maks Kerševan, glavne stranske vloge pa uprizarjajo Jurij Drevenšek, Primož Pirnat in Goran Navojec. V filmu nastopa tudi glasbena skupina LPS, ki je za film posnela dva singla – Počakaj me in Nekaj novega. Film v slovenska kina prihaja 24. oktobra 2024.

Zgodba Tartinijevega ključa je umeščena v Piran, kjer se križajo poti treh otrok iz različnih socialnih sredin – domačinke Mario (Maks Kerševan), ki živi z babico, Roberta (Svit Šturbej) iz poletne kolonije, ki se v družini sooča z alkoholizmom in nasiljem ter Barbare (Ella Lapajne), ki je v družinskem apartmaju na počitnicah z očetom in njegovo partnerko. Otroci se spoznajo na Tartinijevem trgu, kjer se začne tudi njihova skupna avantura zaradi SMS sporočila, ki ga po nesreči prejme Barbara. Sporočilo jih vodi do prve uganke, kateri sledi niz dogodivščin, povezanih s srednjeveškimi skrivnostmi Pirana. Skrivnost, ki jo želijo razvozlati trije protagonisti, rešujeta tudi karikirana bandita Grandemare (Goran Navojec) in Jofa (Jurij Drevenšek), ki zelo dobro vesta, kaj se skriva za vsemi zagonetkami in koliko je skrivnost vredna. Vzporedno tako razrešujejo uganke, banditoma pri tem za pošteno plačilo pomaga inteligentni brezdomec Ariel (Primož Pirnat). Otroci se med pustolovščino zbližajo, doživijo tudi pravo poletno najstniško romanco.

Režiser Vinci Vogue Anžlovar o nastajanju filma pove: »Veliko srečo sem imel pri izbiri glavnih treh, mladih igralcev, ki pravzaprav nosijo celo težo filma. Med njimi in med nami se je spletla super energija in kljub svoji mladosti so svoje vloge odigrali zrelo in profesionalno. Nasploh sem imel srečo z izbiro avtorske in tehnične ekipe, ki je kljub težavam pri organizaciji filma svoje delo opravila vrhunsko. Epizodisti in antagonisti filma pa so sploh poglavje zase – vedno pravim, da so v mojih filmih vse vloge glavne in takšen pristop tudi igralce dodatno motivira, da v vloge vložijo same presežke. Žal je pri slovenski produkciji filmov težava s celostnim poznavanjem filma kot celote in je zato snemanje neke vrste loterija. Zopet sem imel srečo z direktorjem filma, ki je v nemogočih pogojih izpeljal zahteven logistični zalogaj.«

O režiserju
Vinci Vogue Anžlovar
(1963) je večplasten ustvarjalec, ki piše glasbo, scenarije in režira filme ter TV serije. Režiral je enega najuspešnejših slovenskih filmov vseh časov: Babica gre na jug (1991), za svojo filmografijo pa je bil večkrat nagrajen. Za film Oko za oko (1993) je na 3. Slovenskem filmskem maratonu v Portorožu prejel diplomo Metoda Badjure, film Poker (2001) so na Festivalu slovenskega filma nagradili z vesno za najboljšo montažo, Vampir z Gorjancev (2008) je prejel nagrado viktor za igrani TV film, njegov zadnji film Dedek gre na jug (2022) pa je za več kot 25.000 gledalcev v kinu prejel zlato rolo. Film Tartinijev ključ (2024) je tako njegov šesti celovečerni film. Kratki film (A)torzija/(A)torsion (2002), za katerega je skladal glasbo in ga montiral, je prejel berlinskega medveda ter tudi mnogo drugih nagrad in nominacije za oskarja. Med leti 2006 in 2008 je pod psevdonimom DWA režiral in pisal scenarije za do takrat najbolj gledano TV nadaljevanko Naša mala klinika.

O ekipi
Scenarij, režija in montaža so delo Vinci Vogue Anžlovarja, producent filma je Zoran Dževerdanović, direktor fotografije Mirko Pivčević, avtor glasbe pa Milko Lazar. Za kostumografijo je poskrbela Barbara Drmota, za masko Anita Ferčak. Film je narejen v produkciji Zavoda Blade produkcija in soprodukciji RTV Slovenija, ob pomoči Filmskega studia Viba film ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Za distribucijo filma bo v Sloveniji skrbela Karantanija Cinemas.

Film si bodo ogledale tudi številne slovenske šole
Literarna predloga Romana Kukoviča, na podlagi katere je prilagojen scenarij filma, je priporočena za bralno značko šestega razreda osnovne šole. Film je primeren tudi za ogled druge in tretje triade osnovne šole, nadvse privlačen pa je tudi za dijake in odrasle gledalce, saj z inteligentnim humorjem, dovršeno fotografijo in glasbo pritegne tudi bolj zahtevno občinstvo. Ker je večplasten, omogoča interdisciplinarno podajanje šolske snovi na osnovi filmske materije – vse od spoznavanje kulturne dediščine in glasbene vzgoje pa do zgodovinskega razvoja obmorskih mest in same primorske arhitekture. Nekatere šole so ga tako že uvrstile v svoje učne programe za šolsko leto 2024/2025. Že montažna verzija filma je bila novembra 2023 uvrščena na filmski festival Tallinn Black Nights Film Festival, in sicer v sekcijo Filmi v nastajanju (Work in progress – just films). Napovednik filma je dostopen na tej povezavi

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO