16. maj 2022

V-F-X: Gen.Z

V-F-X Ljubljana je mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks, ki ga letos že drugič organizirata SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka. V treh festivalskih dnevih predstavlja raznolike avtorske poetike, raziskovanja in eksperimentiranja na področju umetniškega videa in filma.


Med 19. in 22. majem 2022 si boste na povezavi lahko ogledali spletni program festivala V-F-X: Gen.Z.

Kuratorka in kurator: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek (SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA)

Žanrsko in slogovno različna raziskovanja odstirajo poglede mladih na same sebe in svoje mesto v svetu. Dela so večinoma nastala v preteklih dveh letih, v času, ki je bil zaradi zapovedane socialne izolacije v času epidemije zanje še posebej težka preizkušnja. Teme, ki jih v tokratnem izboru individualno ali kot skupina naslavlja generacija Z, so osamljenost, žalovanje, tesnoba, uničenje okolja, izkušnja bivanja v tujini, stanovanjska stiska, identiteta ter ustvarjalnost in delo v digitalnem okolju.


PROGRAM:

- Okrog sveta / Around the world, Brina Perčič, Katarina Pogačnik, Zala Špende (SVŠGUGL), SI, 2022, digitalni format, 4′
- Vdih Izdih / Inhale Exhale, Samo Pivač (ALUO), SI, 2020, digitalni format, 2′ 2”
- Osamljenost / Loneliness, Blaž Bergant (SŠOF), Slovenia, 2021, digitalni format, 1′ 1”
- Okno / Window, Ela M. Pirnat, Erin Pirc (SVŠGUGL), SI, 2020, digitalni format, 2′ 37”
- atteniton! attenzione! pozor! atenção! 주의! atención! ความสนใจ! achtung!, Iva Suhadolnik Gregorin (AVA), SI, 2021, digitalni format, 4′ 35”
- Moving Spaces – video version, Pavle Banović (ALUO), SR/SI, 2020, digitalni format, 1′ 58”
- Lazarus, Ivana Kalc (AU UNG), SI, 2021, digitalni format, 24′
- 4sqm, Jaka Komac (AVA), SI, 2021, digitalni format, 2 ′ 59 ”
- Zbulimi / Odstiranje / Uncovering, Arta Kroni (AU UNG), SI, 2021, digitalni format, 6′ 39”
- On / He, Klavdija Košir (SŠOF), SI, 2019/2020, digitalni format, 2 ′ 18 ” Program je nastal v sodelovanju z: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana (smer Video, animacija in novi mediji), Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, AVA – Akademija za vizualne umetnosti, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana (Umetniška gimnazija, smer Gledališče in film).

Vir: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA

POVEZANO