2. november 2022

Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina je najboljši kratki film zagrebškega filmskega festivala

Mednarodni filmski festival v Zagrebu je potekal od 23. do 30. oktobra. Nagrado zlati voziček za najboljši film v kategoriji kratkih filmov je prejel Matjaž Ivanišin za film Tako se je končalo poletje. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »S preprostimi kretnjami se dve nenavadni, a realistično oblikovani človeški telesi premikata po poletni pokrajini. S pomočjo podobe skuša ta film v svojih prizorih skriti vse skrivnosti življenja. Zaradi sijajne pripovedne jedrnatosti in zrele vizije se je žirija odločila, da zlati voziček za najboljši mednarodni kratki film podeli Matjažu Ivanišinu za 'Tako se je končalo poletje'«.

Leta 2014 je Matjaž Ivanišin za film Karpopotnik na zagrebškem festivalu prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.

Ivanišin nam pripoveduje zgodbo ob koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. A prihod legendarnega akrobatskega pilota zanju ne bo glavni dogodek dneva. V filmu nastopajo Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec in Jernej Jerovšek. Direktor fotografije je Gregor Božič, montažerja sta Matic Drakulić in Uja Irgolič, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Soproducenti filma so še Focus Fox in Staragara IT. Film je nastal tudi v sodelovanju z Viba filmom ter finančno podporo Mestne občine Maribor in Slovenskega filmskega centra.

Film je imel svetovno premiero na letošnjem 75. festivalu v Locarnu, sledila je predstavitev na filmskem festivalu v Sarajevu, Reykjaviku na Islandiji in francoskem festivalu Cinemed v Montpellierju. Na pravkar končanem 25. Festivalu slovenskega filma Portorož pa je prejel tudi vesno za najboljši kratki igrani film. Občinstvo si ga bo lahko ogledalo na 33. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu v tekmovalnem programu kratkih filmov – Evropa na kratko.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO