2. marec 2022

Svetovna premiera dokumentarnega filma Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler

Od 10. do 20. marca bo v Solunu potekal 24. Festival dokumentarnega filma. V tekmovalni program dvanajstih filmov sekcije »Newcomers« se je vrstil tudi film Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler, ki bo 13. marca na festivalu imel svetovno premiero. Tri dni zatem, 16. marca, bo zaključil letošnji Festival dokumentarnega filma v Ljubljani.

V afganistanskem mestu Bamyan Zakia (25), Fatima (21) in Fariba (16) sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana (30) sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj. Dekleta se dve leti intenzivno pripravljajo na potovanje. Ko končno prispejo v Evropo, pa se takoj soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa. Dekleta se spopadajo z razočaranjem, zato jih mikajo druge možnosti, vključno z nezakonitim pobegom v Nemčijo. Kar se začne kot priložnost slediti svojim sanjam, se spremeni v nepredvidljiv čustven tobogan z neprijetnimi posledicami.

Sanje deklet so univerzalne in se je z njimi preprosto identificirati, njihova kultura pa je veliko bolj zapletena in z drugih vidikov pogosto težko razumljiva. Film ne obsoja in ne zavzema nobene strani, ampak ponuja vpogled v čustveno nepredvidljivo potovanje smučarskih sanj.

Smučarke so: Zakia Mohammadi, Fariba Ahmadi, Fatima Nazari, Ana Tasič in Ines Vrabič. Film se je snemal v Afganistanu, Sloveniji, Avstriji in na Finskem.

Producent filma je Boštjan Virc iz produkcijske hiše Studio Virc. Film je nastal v soprodukciji z RTV Slovenija, Flair Film iz Avstrije in Kinocompany iz Finske. Sofinancirali so ga: Slovenski filmski center, Avstrijski filmski inštitut, FISA Avstrija, Cine Tirolska filmska komisija, Finska filmska fundacija, YLE Finska, Al Jazeera in Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

V sekcijo odprti horizonti kratkih filmov pa se je med deset filmov uvrstil kratki dokumentarni film Sutherland v okvirju režiserjev Matjaža Jamnika in Gaje Naje Rojec. Kratki dokumentarni film v nizu impresij predstavi motive bremena, greha in počitka s slike z versko tematiko Široka ter ozka pot, da bi izrazil neenakosti, ki še vedno opredeljujejo belo in temnopolto skupnost v južnoafriškem mestu Sutherland. Film je v celoti financirala produkcija Dvoika.

Diplomski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad (2019), ki ga je podpisal Matjaž Jamnik, Gaja Naja Rojec pa je pri njem sodelovala kot soscenaristka in direktorica fotografije, je bil prvi slovenski film, ki se je leta 2020 uvrstil v tekmovalni program filmskih šol Cinefondation v Cannesu. Producent filma je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, sofinancer filma pa Slovenski filmski center.

V sklopu festivala bo od 11. do 19. marca potekala tudi profesionalna filmska tržnica Agora, znotraj katere se bo predstavil projekt Dežela šarplaninca režiserke Peter Seliškar. Zarif je petnajstletni ovčji pastir iz družine Zekirov, ki živi v tradicionalni vaški skupnosti Jabolčište ob vznožju Šarplanine v Severni Makedoniji. Če ga vprašaš, ali razmišlja o odhodu, te pogleda naravnost v oči in reče: »To je najlepši kraj na svetu. Tu sem srečen. Če bom odšel od tod, se ne bom nikoli vrnil.« Dežela Šarplaninca je film, ki govori o zelo mladem fantu in njegovem zelo posebnem času odraščanja. Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Petra Pan Film in sofinanciranjem Slovenskega filmskega centra ter francoskega Cinéphage in severno-makedonskega PPFP Doel.

Prav tako se bo predstavil manjšinski projekt Quixote's Camera - 10 Letters from Beyond Light nemške režiserke Cordelie Dvorák. Gre za nemško, slovensko, grško soprodukcijo. Slovenski soproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO