14. avgust 2021

Steakhouse in Nebesa prejela nagradi na 74. filmskem festivalu v Locarnu

Festival v Locarnu je potekal med 4. in 14. avgustom. Kratki animirani film Steakhouse v režiji Špele Čadež, ki je bil prikazan v programu leopardov prihodnosti, je prejel posebno omembo mlade žirije. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je Tomaž Grom.

Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov?

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Soproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

Špela Čadež od leta 2008 deluje kot neodvisna režiserka in producentka animiranih filmov, za katere je prejela sto nagrad po vsem svetu. Za svoj profesionalni prvenec, lutkovni animirani film Boles (2013), je prejela glavno nagrado na festivalu DOK Leipzig, nagrado Golden Spike na festivalu v Valladolidu in nominacijo za nagrado Cartoon d’Or. Animirani film Nočna ptica (2016) pa je med drugim prejel glavno nagrado na nizozemskem festivalu HAFF in glavno nagrado na Animafestu v Zagrebu, prikazan je bil v selekcijah festivalov, kot so Clermont-Ferrand, Annecy in Sundance. Špela Čadež je članica Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti.

Mlada žirija podeljuje nagrade za vse glavne programe, tudi za mednarodnegi tekmovalnegi program, kamor se je, skupaj s 17 drugimi filmi, uvrstil tudi celovečerni igrani film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića. Mlada žirija mu je podelila glavno nagrado v višini 6000 CHF.

Gre za slovensko manjšinsko soprodukcijo, glavni producent je srbski Delirium films, producenta Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević. Film Nebesa prikazuje nekonvencionalen pogled na tranzicijsko obdobje v postkomunistični državi, ki je predstavljeno kot buren prehod iz poganskega sveta v krščansko dobo pred mnogimi stoletji. Čudeži so odziv kolektivne zavesti na spremembe, ki celotno skupnost prisilijo, da na svet, ki se je postavil na glavo, pogleda v novi luči in s čudežne perspektive.

V filmu igrajo: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec in Nataša Marković. Pri filmu so sodelovali še direktor fotografije Dušan Joksimović, skladatelj Aleksandar Randjelović, montažer Petar Marković, scenografinja Jelena Šopić, kostumografinja Tatjana Strugar, glavna oblikovalka maske Sandra Ivatović in oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić.

Pri srbsko – nemško-severno makedonski-slovenski-hrvaški-črnogorski in bosansko hercegovski soprodukciji je slovenska soproducentka Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana.

Forum Ljubljana in Delirium films sta leta 2011 sodelovala tudi pri Dragojevićemu filmu Parada, ki je na Berlinalu prejel nagrado občinstva v programu Panorama in kasneje še številne druge nagrade.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Vir: Slovenski filmski center

Povezano