30. avgust 2024

Sonja Prosenc je dobitnica častne nagrade Živka Nikolića

Režiserka Sonja Prosenc je s filmom Odrešitev za začetnike osvojila novo nagrado. Po nagradi evropskih art kinematografov na Sarajevskem festivalu je zdaj prejela še nagrado Živka Nikolića na Filmskem festivalu Herceg Novi. Festival je potekal od 23. do 29. avgusta. Gre za nagrado, ki jo na festivalu podeljujejo ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki s svojim delom izrazito prispevajo k filmski umetnosti.

V obrazložitvi preberemo, da so člani žirije v iskanju filma, ki bi dosegal estetiko legendarnega režiserja, nagradili Sonjo Prosenc, ki ji uspeva na nov način obravnavati travme današnjega časa. Žirijo so sestavljali hrvaško-češko-jugoslovanski režiser Lordan Zafranović, bosansko-hercegovski scenarist, režiser, producent in montažer Pjer Žalica ter direktor črnogorske kinoteke Pavle Simonović. Nagrada Živka Nikolića je poimenovana po enem najpomembnejših črnogorskih filmskih režiserjev in scenaristov, vključuje pa tudi finančni del.

Tretji celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, ki ga prav v teh dneh lahko ujamete v kinematografih, je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku. Na filmskem festivalu v Sarajevu je avgusta odprl tekmovalni program celovečernih igranih filmov, to pa je bila tudi njegova premierna predstavitev na evropskih tleh. Odrešitev za začetnike (z angleškim naslovom Family Therapy) govori o disfunkcionalnih odnosih v dobro situirani meščanski družini. Vanjo vstopi neznanec Julien, ki s svojo prisotnostjo poruši že tako krhko družinsko ravnovesje in razkrije razpoke v njihovi skrbno varovani fasadi – materin pretirano zaščitniški odnos do hčerke, očetovo fantaziranje o družinskem potovanju v vesolje ter resnico, ki se skriva pod hčerino lasuljo. V glavnih vlogah igrajo Katarina StegnarMarko MandićMila Bezjak in francoski igralec Aliocha Schneider. Producent filma je produkcijska hiša Zavod Monoo, soproducenti filma so Incipit Film iz Italije, Incitus film iz Norveške, Wolfgang&Dolly iz Hrvaške ter Living Pictures iz Srbije. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, skupaj s Filmskim Studiem Viba Film in RTV Slovenija.

Vir: MMC, Slovenski filmski center

POVEZANO