21. julij 2022

Slovenski filmi v tekmovalnem programu na 28. filmskem festivalu v Sarajevu

Letos bo festival potekal od 12. do 19. 8. V konkurenci za nagrado Srce Sarajeva se bo potegovalo 51 filmov, v štirih tekmovalnih kategorijah; igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Skupno se je na festival prijavilo 709 filmov, od tega 160 celovečernih igranih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih in 140 študentskih. Častno srce Sarajeva prejmejo ameriški režiser in scenarist Paul Joseph Schrader, ukrajinski režiser Sergej Loznica, ki mu bodo posvetili tudi retrospektivo in švedski režiser Ruben Östlund za izjemen prispevek k filmski umetnosti.

V tekmovalni program 8 izbranih celovečernih igranih filmov se je uvrstil prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja, ki o svojem filmu pravi: »V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi -  možnosti, ki jo imamo vsi.«

Film bo v ponedeljek, 15. avgusta ob 19. uri, na festivalu imel svetovno premiero. Slovenija, 1999. Najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Na poti se jima pridružita mlada ženska s skrivnostno preteklostjo in star motorist, ki je iskal ljubezen po vsem svetu, a je še ni našel. V skupnih dogodivščinah izzivajo sami sebe in drug drugega, trgajo vezi s starimi pojmovanji in sprejemajo nova. A pot je izdajalska: ob nenadni smrti sopotnika je na kocki njihovo prijateljstvo, bolečina pa tako neznosna, da mora biti nekdo kriv …

Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović, v njem igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Štucin, montažerja Andrej Nagode in Matic Drakulić, scenografka je Iva Rodić, oblikovalka maske Tatjana Lipanović, kostumografka Katarina Zaninović, skladatelj Luca Ciut, oblikovalec zvoka je Samo Jurca. Produkcija Staragara, zanju Miha Černec in Jožko Rutar. Soprodukcijske hiše so Antitalent (Hrvaška), Sense production (Srbija), Transmedia (Italija), Novi film (Bosna in Hercegovina) ter NuFrame (Slovenija). Film so poleg Slovenskega filmskega centra sofinancirali: Studio Viba Film, RTV Slovenija, Hrvaški avdio-vizualni center, Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Re-Act, Filmski center Srbija, Fundacija za kinematografijo kantona Sarajevo in Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine. 

V tekmovalni program 10 izbranih kratkih filmov sta se uvrstila 2 slovenska. Igrani kratki film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina in animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. Oba filma bosta na festivalu imela regionalno premiero v torek, 16. avgusta ob 12.30 uri, v Narodnem gledališču. Svetovno bosta imela v tekmovalnih programih letošnjega 75. filmskega festivala v Locarnu.

Ivanišin nam pripoveduje zgodbo ob koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. A prihod legendarnega akrobatskega pilota zanju ne bo glavni dogodek dneva. V filmu nastopajo Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec in Jernej Jerovšek. Direktor fotografije je Gregor Božič, montažerja sta Matic Drakulić in Uja Irgolič, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Soproducenti filma so še Focus Fox in Staragara IT. Film je nastal tudi v sodelovanju z Viba filmom ter finančno podporo Mestne občine Maribor in Slovenskega filmskega centra.

O denarju in sreči je srbsko-slovensko-slovaška soprodukcija. Zgodbo za film je napisala Ana Nedeljković, ki je poleg Leona Vidmarja in Nikole Majdaka Jr. tudi animatorka filma. Direktor fotografije je Nikola Majdak Jr., glasbo je napisal Dušan Petrović, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Hrčki živijo in dostojanstveno delajo v Hrčeklandiji, popolni državi s popolnim gospodarstvom. BDP neprestano raste, nezaposlenost ne obstaja, 100 odstotkov prebivalcev se izjavlja za srečne. A seveda kot vsak poskus nasilne ureditve popolne družbe ima tudi svet hrčkov svojo temno plat, ki jo postopoma odkrivamo skozi film. Glavni producent filma je srbska produkcijska hiša Baš Čelik, slovenska soproducentka je Tina Smrekar iz produkcijske hiše Finta Film, slovaški soproducent je BFilm. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

O uvrstitvah ostalih slovenskih filmov v druge festivalske programe vas bomo obvestili, ko bo program objavljen v celoti.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO