16. januar 2020

Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu

Tržaški filmski festival bo letos potekal od  17. do 23. januarja 2020, znotraj programa »Born in Trieste« bo na dan odprtja, ob 18. uri, na ogled lanskoletni absolutni zmagovalec 22. Festivala slovenskega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov prvenec režiserja in soscenarista Gregorja Božiča. Film je imel svetovno premiero na mednarodnem festivalu lani v Torontu in je slovensko-italijanska koprodukcija. Dogajanje Božičevega prvenca je umeščeno v obmejne beneške vasice v čas pred drugo svetovno vojno, ki je te kraje zaznamoval s hudo revščino in dolgoletnim valom izseljevanja lokalnega prebivalstva. Pridih pravljičnega spremljajo pripovedi zadnjih prebivalcev z gozdom poraslih dolin, ki se svojih domov še niso odločili zapustiti. Filmska in igralska zasedba je mednarodna, glavne vloge zasedajo Massimo De Francovich, Giusi Merli, Ivana Roščić, v stranskih pa se med drugim predstavljajo Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Producentka in soscenaristka filma je Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi. Film, katerega realizacijo je sofinanciral Slovenski filmski center, je bil uspešen prejemnik finančne podpore tudi iz strani mednarodnih skladov kot so Ustvarjalna Evropa – podprogram MEDIA, Eurimages, Avdiovizualni sklad Furlanije Julijske krajine in MIBAC. Koproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film - und Fernsehakademie Berlin (DFFB). Na predlanskem tržaškem filmskem festivalu je projekt prejel nagrado »This Is IT« za najobetavnejši prvenec v poprodukciji.

V tekmovalni program enajstih igranih filmov sta se uvrstila dva filma, in sicer Oroslan scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina in manjšinska koprodukcija Asimetrija režiserke Maše Nešković. Gre za srbsko in slovensko koprodukcijo, slovenski koproducent je Korektif.

Film Oroslan je imel svetovno premiero v tekmovalni sekciji »Cineasti del presente« na lanskem filmskem festivalu v Locarnu, v Trstu pa bo na sporedu v ponedeljek, 20. januarja, ob 18. uri.

Zgodba filma, ki je nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše pripoveduje o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.

V filmu igrajo Margit Gyecsek, Milivoj Miki Roš in Dejan Spasić. Milivoj Miki Roš je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo. Direktor fotografije je Gregor Božič, montažer Matic Drakulić, oblikovalec zvoka Julij Zornik, glasbo sta napisala Branko Rožman in Ivan Antić. Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec, koproducenti so I/O post in Film Factory. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma, Češkega filmskega sklada in Mestne občine Maribor.  

Asimetrija pripoveduje o deklici in fantu, ki zadnje dni svojega brezskrbnega poletnega oddiha preživita skupaj, a bliža se dan, ko bo deklica morala za vedno zapustiti državo. Celovečerni prvenec je bil izbran v sklopu projektov znotraj lanskoletno uvedene festivalske sekcije »This is IT«. V filmu igrajo Daria Lorenci, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović in drugi. Na sporedu bo v nedeljo, 19. januarja, ob 14. uri.

Na isti dan bo ob 20. uri v programu »Born in Trieste« tudi slovenska manjšinska koprodukcija Paradiž v režiji Davide del Degana, ki se je po svetovni premieri v azijskem Busanu, evropskemu občinstvu premierno predstavil na 37. filmskem festivalu v Torinu. To je zgodba o Sicilijancu, ki se zaradi mafijskih poslov zateče v Alpe. V glavnih vlogah nastopata italijanska igralca Vincenzo Nemolato in Giovanni Calcagno ter slovenska igralka Katarina Čas. Film je nastal v koprodukciji italijanske produkcijske hiše Pilgrim Film in AAtalanta iz Ljubljane. Poleg Časove slovenski del ekipe zastopajo še koproducent Branislav Srdić, igralec Brane Završan ter kostumografka Polonca Valentinčič in scenograf Niko Novak.

V sklopu festivala bo že deseto leto potekalo koprodukcijsko srečanje, ki zaradi geografske lege mesta in regije nosi naslov When East Meets West (19.-21. januar). Italijanski producenti in producenti iz jugovzhodne Evrope se tako vsako leto srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Letos se bodo srečali s predstavniki držav Madžarske, Moldavije, Romunije, Avstrije, Nemčije in Švice. Srečanje v središče postavlja projekte v razvoju, ki iščejo tuje koprodukcijske partnerje. Med 338 prijavami iz 55 držav je bilo izbranih 22 projektov, od tega 2 iz Slovenije. Manjšinski projekt »Not a word« slovenske režiserke Hanne Slak, pri katerem je nemški producent produkcijska hiša Volte in večinski z naslovom »Mož brez krivde« režiserja Ivana Gergoleta, kjer je italijanski producent Transmedia Production. Pri obeh projektih je slovenski (ko)producent Staragara.

V sekciji »This is IT«  bo skupno predstavljenih devet filmov, ki so italijanske koprodukcije in trenutno v fazi poprodukcije, med drugim tudi Cent'anni prvenec režiserke Maje Prelog in producenta Roka Bička iz produkcijske hiše Cvinger film. Gre za slovensko-poljsko-italijansko-avstrijsko koprodukcijo. Festivalski selektorji in drugi filmski profesionalci si bodo lahko ogledali po deset minut iz vsakega filma.

Znotraj sekcije »First Cut Lab«, ki je svetovalni program, namenjen celovečernim igranim filmom v montaži, pa se bo predstavil film Jezdeca, prvenec režiserja Dominika Menceja, produkcijske hiše Staragara.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO