16. januar 2023

Slovenski filmi na tržaškem filmskem festivalu

Tržaški filmski festival bo letos potekal od 21. do 28. januarja. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 34. edicije festivala sta se med devet filmov uvrstila dva slovenska.

To sta najnovejši film Zbudi me režiserja Marka Šantića  ter manjšinska koprodukcija Varen kraj, prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića, ki je prejel srce Sarajeva za najboljši igrani celovečerni film na zadnjem sarajevskem festivalu. V tekmovalni  program kratkih filmov pa so se uvrstili kar trije slovenski: Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina, manjšinska animirana koproduckija O denarju in sreči režiserjev Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. ter animirani film Pentola slovenskega režiserja Lea Černica, ki je film posnel za  italijanski Center za eksperimentalni film, s sedežem v Piemontu.

Celovečerni igrani film Zbudi me je imel svetovno premiero novembra na mednarodnem filmskem festivalu Black Nights v Talinu, ki je zadnji festival svetovnih premier v tekočem letu. Film, katerega producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara iz produkcijske hiše Vertigo, je nastal v mednarodni koprodukciji. Koproducenti filma so še Jaka produkcija iz Hrvaške in Living Pictures iz Srbije. Film bo na sporedu v četrtek, 26. januarja. Za Zbudi me je to drugi mednarodni filmski festival.

Istega dne bo na sporedu tudi Varen kraj, ki je bil premierno prikazan na 75. festivalu v Locarnu, kjer je prejel nagrado za najboljši prvenec in najboljšega igralca v programu režiserji sedanjosti. Slovenska koproducenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik iz produkcijske hiše December. V avtorski ekipi je direktor fotografije Marko Brdar, v manjši vlogi pa nastopa tudi Igor Samobor.

Kratki film Tako se je končalo poletje je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Film je imel svetovno premiero na 75. festivalu v Locarnu, sledila je predstavitev na filmskem festivalu v Sarajevu, Reykjaviku na Islandiji in francoskem festivalu Cinemed v Montpellierju. Na 25. Festivalu slovenskega filma Portorož pa je prejel  vesno za najboljši kratki igrani film, nagrado za najboljši kratki film pa je prejel tudi na mednarodnem filmskem festivalu v Zagrebu. V Trstu bo film na sporedu 27. januarja.

Na festivalu v Locarnu je bil premierno prikazan tudi animirani O denarju in sreči.  Glavni producent filma je srbska produkcijska hiša Baš Čelik, slovenska koproducentka je Tina Smrekar iz produkcijske hiše Finta Film, slovaški koproducent je BFilm. Film je potem bil prikazan na številnih mednarodnih festivalih.

Kot posebni dogodek bodo 21. januarja prikazali koprodukcijski celovečerni film Najsrečnejši človek na svetu režiserke Teone Strugar Mitevske, ki je bil premierno prikazan na zadnjem beneškem festivalu, potem pa po festivalih širom sveta in je tudi prejel že kar nekaj nagrad. Slovenski producent je Vertigo.

Vse filme razen Pentole je sofinanciral Slovenski filmski center.

V sklopu predstavitve češkega in slovaškega filma bo na sporedu tudi nemi film Erotikon (1929), režiserja  Gustava Machatýja, v katerem je glavno žensko vlogo odigrala slovenska diva Ita Rina, projekcijo pa bo v živo  na klavirju spremljal slovenski skladatelj Andrej Goričar, ki je za film lansko leto napisal novo partituro po naročilu Slovenske kinoteke.

19. januarja pa bodo v sklopu festivala odprli razstavo »Dive, Divne, Divine«, na katerem bodo predstavljene igralke iz nekdanje Jugoslavije, ki so uspele v Italiji. To so bile  Sylva Koscina, Femi Benussi, Olga Bisera, Rajka Juri in tudi Slovenka Špela Rozin, ki smo jo nazadnje videli v filmih Prasica, slabšalni izraz za žensko (2021)  in Ne bom več luzerka (2018). Razstava bo na ogled do 11. februarja.

V žiriji za dokumentarne filme bo sodeloval slovenski režiser in producent Rok Biček. Z njim bosta odločala ukrajinska producentka Julia Sinkevych in Freddy Olsson, selektor za filmski festival v Göteborgu (Švedska).

V sklopu festivala bo tudi letos potekalo že trinajsto strokovno srečanje »When East Meets West« (22.-25. januar). Italijanski producenti in producenti iz jugovzhodne Evrope se vsako leto srečajo z ustvarjalci drugih regij in držav. Letos  bodo uvedli »dvoletno fokus formulo«, kar pomeni, da bodo letošnje države v središču tudi v naslednjem letu. Vzhod bodo predstavljale Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija in Ukrajina, zahod pa Španija, Portugalska in Latinska Amerika. Na strokovnem srečanju predstavljajo projekte pred produkcijo in projekte v poprodukciji. Slovenski celovečerni filmski projekti letos sodelujejo na predstavitvah filmov, ki so tik pred premiero.

Taka dva programa This is IT in First Cut+.

V This is IT bodo letos predstavili 10 filmov, ki imajo italijanske koproducente in so tik pred premiero. Med njimi so letos kar trije slovenski filmi:  Odrešitev, tretji celovečerni film režiserke Sonje Prosenc v produkciji Monoo, Vzornik, tretji celovečerni film režiserja Nejca Gazvode v produkciji Perfo in Fiume o morte! hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića v koprodukciji Nosorogi.

Ustvarjalci izbranih projektov bodo od uveljavljenih strokovnjakov prejeli koristne nasvete za čim boljši zaključek filma in uspešno nadaljnjo pot na festivalih in v distribuciji.

V programu First Cut+ je bilo izbranih 8 projektov. Med njimi sta slovenska filma Bil je lep dan, prvenec Perice Rai v produkciji Vertigo in manjšinski Erto Alessandra Negrinija v koprodukciji Casablanca.

Udeleženci se bodo v tem programu ukvarjali s promocijsko strategijo in ustvarjanjem občinstva.

V program MidPoint Shorts se je uvrstilo 5 kratkih filmov, ki so še v fazi razvoja scenarija in projekta.

Med njimi je tudi kratki film režiserja Luna Sevnika, scenarista Atile Urbančiča in producenta Roka Bička z delovnim naslovom Imela bova sina in kratki film Dobrodošli doma režiserja Filipa Jembriha in scenaristke ter producentke Eve Kučere Šmon.

Lansko leto so na WEMW dodali še  delavnico, ki nosi naslov »Inspirativna« in je namenjena različnim žanrom, od animacije do TV serije. Slovenski udeleženci so bili uvrščeni v tri delavnice – za animacijo, žanre in TV serije. Delavnica za animacijo pa bo potekala tudi pod budnim očesom slovenskih članov Srednje in vzhodno evropske delavnice za animirani film (SEE animation workshop).

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO