8. julij 2024

Slovenski filmi na 71. filmskem festivalu v Pulju

Letošnji 71. filmski festival v Pulju bo potekal od 11. do 18. julija. Kot vsako leto, so se v različne programske kategorije uvrstili slovenski filmi.

V kategoriji manjšinskih soprodukcij bodo predvajali film Poslednji heroj režiserja Žige Virca, ki se poleg Ize Strehar podpisuje tudi pod scenarij. Zgodba filma spremlja Franceta, ki živi v globokem spoštovanju do svojega pokojnega očeta, junaka partizanskega odpora. V rojstnem kraju so mu, narodnemu heroju, postavili tudi spomenik. Ko nemška veriga supermarketov sporoči, da namerava na tem mestu zgraditi trgovino, spomenik pa podreti, France razglasi vojno novemu »sovražniku«. Francetovi hčerki Vidi je za preteklost popolnoma vseeno, saj jo bolj skrbi sedanjost – zaman se namreč trudi zanositi. Medtem ko z možem Tonijem čakata na novice s klinike za zdravljenje neplodnosti, France vodi lokalne prostovoljce, preoblečene v partizane in naciste, v manevre proti supermarketu. Toda vsi ne podpirajo njegovega gverilskega boja zoper vse, kar je povezano s trgovino. Še posebej ne hčerka Vida. Medtem ko Francetovo donkihotovstvo uhaja izpod nadzora, je Vidina jeza tik pred eksplozijo.

Hrvaška premiera filma bo na sporedu v petek, 12. julija ob 16. uri, s ponovitvijo naslednji dan ob 14. uri. Obe projekciji filma bosta v Kinu Valli. Slovensko-grško-hrvaško-italijanska soprodukcija je nastala pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc. Producent je Boštjan Virc, v glavnih vlogah igrajo Primož Pirnat, Eva JesenovecBine MatohJurij Drevenšek in priznana grška igralka Angeliki Papoulia, v filmski ekipi pa so direktor fotografije Fabris Šulin, scenograf Gregor Nartnik, oblikovalka maske Lea Bratušek, kostumografinja Tina Hribernik in direktor filma Tadej Koren Šmid.

V istem programu bo na sporedu  tudi celovečerni-igrani film Živi in zdravi črnogorskega režiserja Ivana Marinovića. Film je soprodukcija Črne gore, Srbije, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije in Slovenije. Slovenski soproducent je produkcijska hiša Spok Films, zanj Jožko Rutar, glavni producent je Adriatic Western iz Črne gore. Slovenski avtorski delež je k filmu prispeval direktor fotografije Dominik Istenič. Svetovna premiera filma je bila lani v uradnem tekmovalnem programu na filmskem festivalu PÖFF - Black Nights v Talinu. Festivalsko občinstvo si bo film lahko ogledalo v puljski areni v soboto, 13. julija ob 21.30 uri, s ponovitvijo naslednji dan. Film je uvrščen tudi v program Brijoni.

Dva dni pred poroko si nevesta premisli. Čeprav je velika ohcet že pripravljena in vsi sorodniki povabljeni. Leso, nepopustljivi oče ženina, se dogovori z nevesto, da opravijo procedure, odigrajo predvidene vloge, potem pa naj dan po poroki ona naredi kar hoče. Nevesta sprejme to ponudbo. Razočarani ženin še vedno upa, da bo ostala z njim. Tradicionalna poroka je polna absurdov, prepojena z alkoholom, streljanjem in celo eksplozijami dinamita. Celotna farsa prinese na plan tudi vse osebne travme. V predporočni komični zmešnjavi igrajo Tihana Lazović, Goran Slavić, Momčilo Pićurić, Goran Bogdan, Nikola Ristanovski in drugi.

Na ogled tudi slovenska soprodukcija film Mož, ki ni mogel molčati – letošnji prejemnik zlate palme za kratki film v Cannesu

V kategorijo Popularna Pula se je uvrstil letošnji prejemnik zlate palme za kratki film v Cannesu hrvaškega režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića Mož, ki ni mogel molčati. Film je nastal v soprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije. Slovenski soproducent je Boštjan Virc iz produkcijske hiše Studio Virc, glavni producent filma je hrvaški Antitalent. Direktor fotografije je Gregor Božič, v eni izmed vlog je nastopil tudi vsestranski umetnik Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji. V glavni vlogi nastopa hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, v filmu so zaigrali še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina.

Film Mož, ki ni mogel molčati je nastal po resničnih dogodkih. Leto dogajanja je 1993 v Bosni in Hercegovini. Potniški vlak se ustavi, napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem. Slovensko občinstvo si bo film lahko predpremierno ogledalo na odprtju Filma pod zvezdami, na Ljubljanskem gradu, v četrtek, 11. julija ob 21.30 uri. Organizatorja Filma pod zvezdami sta Kinodvor in Ljubljanski grad.

Prisotni tudi študentski filmi

V kategoriji študentskih filmov pa slovenske barve zastopa režiser in scenarist Jure Štern s kratkim dokumentarnim filmom Domčani, ki spremlja življenje dveh mladostnikov, starejšega Emanuela in mlajšega Timija, ki bivata v mladinskem domu Maribor, enota Slivnica. V prikazu njune zgodbe se razpirajo tudi zanju pomembni odnosi in struktura mladinskega doma. Producent filma je ljubljanska Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Film je lani prejel posebno omembo Združenja filmskih snemalcev Slovenije – Iris.

Potem ko Mak doživi napad panike, se poskuša tolažiti v družbi reševalcev, pa je tematika drugega študentskega kratkega filma z naslovom Zadnji dan pomladi, ki je hrvaško-slovenska soprodukcija. Režiser je Slovenec Jan Krevatin, producent filma pa Akademija dramske umetnosti - Univerza v Zagrebu.

Novost letošnjega festivala je, da se prične že v četrtek. Kot je na novinarski konferenci dejal umetniški direktor festivala Danijel Pek, si bo na ta način občinstvo lahko ogledalo čim več filmov v petek in med vikendom, tako v večernih kot dnevnih projekcijah.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO