17. november 2021

Slavnostna premiera celovečernega filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka

Včeraj se je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu 32. Liffe festivala in projekta Naši filmi doma odvila slavnostna premiera filma Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Svetovna premiera filma je bila letos septembra na festivalu v San Sebastijanu v Španiji. Po festivalski poti in projekcijah v Luksemburgu, Franciji in Portorožu, kjer je odprl Festival slovenskega filma, je sedaj na sporedu še v sklopu tekmovalnega programa festivala Liffe. Pred dnevi so film videli tudi v kinodvoranah v Torontu, Vancouvru in Ottawi, kjer je otvoril tudi letošnji festival evropskega filma v Kanadi. Kot je povedal moderator dogodka Toni Cahunek, je režiser za navdih za zgodbo o "inventuri samega sebe" črpal v noveli Karla Čapka z naslovom Morilski napad.

Poleg režiserja se je premiere udeležila filmska ekipa, med njimi igralci Radoš Bolčina, ki je na minulem 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za glavno moško vlogo, Saša Tabaković, Mirel Knez, Barbara Vidovič in drugi ustvarjalci filma.

Režijski prvenec pripoveduje o Borisu Robiču, ki je kot radi rečemo, običajen človek. Nekega dne po večerji, ko Boris bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija in začne se preiskava. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več̌ ljudi, kot si je lahko predstavljal in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. V glavnih vlogah poleg Radoša Bolčine in Mirel Knez nastopa še Dejan Spasić, ki je letos na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prav tako prejel vesno za najboljšo moško stransko vlogo. Skupno je film prejel 4 vesne, tudi za režijo. Žirija je v obrazložitvi zapisala: »Film je na prvi pogled videti nevsiljiv in zadržan, a je vsaka njegova minuta domišljeno zrežirana. Režiser z natančnostjo kreira ritem in tok pripovedi. V svoji slogovni enovitosti in zadržanosti Inventura odseva negotovost, frustracije in strah, ki ga občutimo, medtem ko nam življenje polzi v obstranskost.«

V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik.

Inventura gre v redno kinematografsko distribucijo februarja 2022, na Liffu si jo lahko ogledate še danes, ob 21.15 v Kinodvoru, jutri, ob 20. uri v Mariboxu in pojutrišnjem, ob 18. uri, v Kinu Bežigrad, ter na Liffe VOD platformi.


Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO