4. marec 2020

Severnoameriška premiera filma Jaz sem Frenk

Jaz sem Frenk režiserja in scenarista Metoda Pevca bo imel ta četrtek, 5. marca, v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest svojo severnoameriško premiero. Sledita še dve ponovitvi, festival poteka od 3. do 15. marca 2020 v Silicijevi dolini. V tekmovalni program so uvrstili osem filmov, med katerimi so trije ameriški, trije prihajajo iz Evrope (Norveška, Severna Makedonija, Slovenija) dva pa iz Mehike in Filipinov.

Tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi, spremlja Frenka Mavriča. Ta na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije.

Režiser je o svojem filmu med drugim dejal: »Čeprav je Frenk zgolj izmišljen glavni junak, je nekega dne skoraj dobesedno potrkal na moja vrata. Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu lahko uprl z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi.«

Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu , njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas , Mojca Partljič , Mojca Ribič , Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič , pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič , Primož Pirnat , Davor Janjić in Uroš Smolej.

Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo , koprodukcijski partnerji so Baš Čelik iz Srbije, Interfilm iz Hravške in Small Moves iz Severne Makedonije. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Metod Pevec je rojen leta 1958 v Ljubljani. Je filmski režiser, scenarist, pisatelj in igralec. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti. Pred študijem in med njim je nastopal kot igralec v številnih slovenskih in jugoslovanskih celovečernih filmih in tv-serijah. Njegova najbolj znana vloga je lik partizana Berka v filmu Nasvidenje v naslednji vojni (1981) Živojina Pavlovića.

Slovensko občinstvo si je film Jaz sem Frenk v kinematografih že lahko ogledalo proti koncu lanskega leta. Slavnostna premiera filma je bila v sklopu projekta Naši filmi doma na lanskoletnem filmskem festivalu Liffe v Cankarjevem domu.

Film bi se moral 9. marca predstaviti tudi v tekmovalnem programu italijanskega filmskega festivala Bergamo Film Meeting, vendar so dogodek prestavili ma maj. Točen datum festivala zaenkrat še ni znan.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO