8. avgust 2024

Rekordno število slovenskih filmov na 30. obletnici filmskega festivala v Sarajevu

Festival letos praznuje svoj 30. rojstni dan in poteka od 16. do 23. avgusta. Skupno bo na jubilejnem festivalu na ogled 12 filmov s slovensko udeležbo. Od tega 6 celovečernih igranih, 3 celovečerni dokumentarni ter 3 kratki filmi. Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Za glavno nagrado srce Sarajeva se bo v tekmovalnem programu potegovalo 54 filmov, trije filmi pa bodo prikazani izven konkurence. »Srce Sarajeva je v zadnjih 20 letih, odkar se podeljuje, postalo resnično dragocena filmska nagrada, ki krepi glasove te regije in jih približuje svetovni javnosti in verjamemo, da bo tako tudi tokrat,« je med drugim povedal direktor Sarajevskega filmskega festivala Jovan Marjanović.

Tekmovalni igrani program bo v soboto z evropsko premiero, 17. avgusta ob 19. uri, odprla scenaristka in režiserka Sonja Prosenc s svojim novim filmom Odrešitev za začetnike. Film je imel svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca na Manhattnu v New Yorku in govori o komični disfunkcionalnosti odnosov v na videz popolni meščanski družini. V glavnih vlogah v filmu nastopajo: Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in francoski igralec Aliocha Schneider, v stranskih vlogah pa še Kristoffer Joner, ki je v prejšnjem celovečercu režiserke Zgodovina ljubezni odigral glavno moško vlogo, Judita Franković Brdar, Jure Henigman, Ana Djurić - Konstrakta ter Matija Vastl. Producent filma je produkcijska hiša Zavod Monoo, sicer je film slovensko-italijansko-norveško-hrvaško-srbska soprodukcija. Slovenska predpremiera filma je bila na Kinu pod zvezdami na Ljubljanskem gradu v organizaciji Mestnega kina Kinodvor, film bo na rednih sporedih slovenskih kinematografov od 22. avgusta. Režiserka trenutno z makedonsko režiserko Teono Strugar Mitevsko v okviru programa francoskega filmskega centra CNC razvija serijo, ki je črna komedija s primesmi grozljivke. Serija Mala Yugoslava je bila izbrana tudi v strokovni festivalski program Cinelink Drama.

Na isti dan bo ob 19. uri v tekmovalnem dokumentarnem programu regionalno premiero doživel celovečerni dokumentarni film Cent'anni, prvenec scenaristke in režiserke Maje Doroteje Prelog. Film je imel svetovno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Trstu, kjer je prejel nagrado občinstva za najboljši dokumentarni film. Gre za snemanje dokumentarnega filma o partnerjevi zmagi nad smrtonosno boleznijo, ki se prevesi v režiserkino odkrivanje nezaceljenih ran njunega dolgoletnega odnosa. Film je slovensko-poljsko-italijansko-srbsko-avstrijska soprodukcija, producent filma je Cvinger film.

V uradni dokumentarni program se je uvrstil tudi film Praslovan, scenarista in režiserja Slobodana Maksimovića. Svetovna premiera je zgodba o glasbeniku Zoranu Predinu, ki bo na sporedu v nedeljo 18. avgusta ob 20.45 na velikem platnu Open Air kina (Stari Grad), ta se nahaja ob znameniti zgradbi Vjećnica Sarajevo. V filmu se poleg protagonista pojavijo še pomembne glasbene in pop kulturne osebnosti nekdanje Jugoslavije, med katerimi so tudi Đorđe Balašević, Jure Franko, Sašo Hribar, Branko Đurić Đuro, Robert Pešut Magnifico, Peter Lovšin, Vlado Kreslin, Gabi Novak ter mnogi drugi. Film je slovensko-hrvaška soprodukcija, glavni producent je produkcijska hiša Invida. Slovenski soproducenti so še: RTV Slovenija, Film Factory, 001 in Gustav Film.

V bosanskem dokumentarnem programu si bo festivalsko občinstvo lahko ogledalo tudi celovečerni dokumentarni film Zadnji kavboj scenarista in režiserja Tadeja Čatra. Film bo imel svetovno premiero in je na sporedu v ponedeljek, 19. avgusta ob 15. uri v Cineplexx Sarajevo 3. Zadnji kavboj pripoveduje o balkanskemu kavboju, ki je živel svoje sanje in sanjal svoje življenje. V filmu nastopajo Bahrija Džekson, Juso Muratović, Dženita Rudolf, Janet Maiolo, Virdžinija Džekson Bauml, Bato Hanušić, Jusuf Trbić, Ahmed Burić, Mirko Ilić. Producent filma je RTV Slovenija, soproducent je še slovenska produkcijska hiša December. Gre za slovensko-severno-makedonsko in bosansko-hercegovsko soprodukcijo.

V otroškem programu 2 slovenska celovečerna igrana filma
V otroški program sta se uvrstila Igrišča ne damo!, režiserja Klemna Dvornika in Tartinijev ključ, scenarista in režiserja Vincija Vogue Anžlovarja, ki bo na festivalu imel svetovno premiero.

Igrišča ne damo! je akcijska pustolovščina o skupini dvanajstletnikov, ki se zoperstavijo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem. Alma se z očetom preseli v novo sosesko, ki pa je skejtersko gnezdo sošolke Lune. Ne le, da se Alma in Luna ne razumeta najbolje – sploh se ne razumeta! Ko Alma izve, da bo očetovo podjetje porušilo igrišče pred blokom, ji v borbi za kisik in drevesa ne preostane nič drugega, kot da združi moči s svojo najhujšo nasprotnico in njeno družino. Ekipa ima teden dni časa, da reši igrišče. Scenaristka filma je Dora Šustić, v filmu igrajo: Kaja Zabret v vlogi Alme, Kaja Šuštar v vlogi Lune, ter Youri Friderich, Niko Lemark, David Trontelj in drugi. Poleg slovenskih igralcev Marka Mandića in Gregorja Zorca v večjih vlogah nastopata tudi hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić. Gre za slovensko-češko-hrvaško-srbsko soprodukcijo, producent filma je produkcijska hiša A Atalanta. Film ima svetovno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Locarnu in prihaja v slovenska kina 5. septembra. V Sarajevu bo prvič na sporedu v soboto, 17. septembra ob 15. uri.

Zgodba Tartinijevega ključa je prilagojena po romanu Romana Kukoviča in se dogaja v Piranu, kjer se križajo poti treh otrok iz različnih socialnih sredin – domačinke Mario, Roberta iz poletne kolonije in premožne Barbare, ki je na počitnicah z očetom in njegovo partnerko. Barbara prejme napačno poslano SMS sporočilo. Ta jih, skozi niz ugank in dogodivščin, povezanih s srednjeveškimi skrivnostmi Pirana, vodi do zaklada, ki ga iščeta tudi karikirana bandita Grandemare in Jofa. Otroci se med pustolovščino zbližajo, preskočijo tudi ljubezenske iskrice. V glavnih vlogah blestijo mladi igralci Svit Šturbej, Ella Lapajne in Maks Kerševan, glavne stranske vloge pa uprizarjajo Jurij Drevenšek, Primož Pirnat in Goran Navojec. Film je narejen v produkciji Zavoda Blade produkcija in soprodukciji RTV Slovenija, v slovenska kina prihaja 24. oktobra. V Sarajevu bo premierno na sporedu v ponedeljek, 19. septembra ob 18. uri.

Slovenske manjšinske soprodukcije – 3 celovečerni igrani in 1 igrani kratki film
Festival bo slavnostno odprla slovenska manjšinska soprodukcija Po poletju bosanskega režiserja Danisa Tanovića, avtorja z oskarjem nagrajene Nikogaršnje zemlje. Scenarij za film so napisali režiser, Nikola Kuprešanin in Anja Matković. Zgodba pripoveduje o Maji, ki pride na oddaljeni otok, da bi rešila vprašanje družinske dediščine. Maja se spopade z vprašanji iz svoje preteklosti. Iskanje dediščine postane iskanje lastne identitete, a tudi odpuščanja. Film je hrvaško-bosansko-hercegovsko-romunsko-slovensko-srbska soprodukcija. Slovenski soproducent filma je Tramal Films. Glavni producent je hrvaški Propeler. V filmu igrajo Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković in številni drugi.

V uradnem programu bo kot gala projekcija prikazan tudi Mati Mara, igrani celovečerni film znane srbske igralke, režiserke in scenaristke Mirjane Karanović. Film je srbsko-švicarsko-luksemburško-slovenska-bosansko-hercegovska in črnogorska soprodukcija. Slovenski soproducent je December, glavni producent je Oko film. Na festivalu bo film imel svetovno premiero v sredo, 21. avgusta ob 21.30 uri. V glavnih vlogah nastopajo: Mirjana Karanović, Vučić Perović, Boris Isaković, Jasna Žalica, Pavle Čemerikić, Alen Liverić, Jelena Ćuruvija in drugi. Scenarij za film so napisali Mirjana Karanović, Maja Pelević in Ognjen Sviličić. Mara, uspešna podjetnica in mati samohranilka, doživi šok zaradi prezgodnje smrti sina Nemanje. Čustveno se odtuji in ne želi komunicirati z družino in prijatelji. Po srečanju z Milanom, Nemanjinim tesnim prijateljem, v  njunem odnosu najde tolažbo in mir. Ko se zbližata, odkrijeta vse več dejstev o Nemanjinem življenju in smrti, kar Mari omogoči, da se sooči s svojim življenjem in čustvi.

V sklopu open air programa in bosanskega programa pa si bo moč ogledati Gym bosansko-hercegovskega režiserja Srđana Vuletića. Ta film je soprodukcija Bosne in Hercegovine, Slovenije, Črne Gore in Hrvaške. Slovenski soproducent je Iridium Film, glavni producent je Refresh Production. Nastopajo: Edin Avdagić, Dino Sarija, Dina Mušanović, Rijad Gvozden, Igor Skvarica, Adnan Omerović in drugi. Scenarij so napisali Mirela Trepanić Grbešić in Srđan Vuletć. Tudi ta film bo na festivalu imel svetovno premiero s prvo projekcijo v ponedeljek, 19. avgusta ob 20.30 uri.
Riki je natakar v propadlem gostinskem podjetju. Njegov mizogini kolega in bodoči zet Ado želi rešiti podjetje tako, da pretepe vrhunsko slaščičarko Melisso, nekdanjo sodelavko, in jo prisili, da ponovno sodeluje z njimi. Vsi zaposleni načrt zavračajo kot popolnoma neumnega in nesmiselnega. A Ado je vztrajen divjak in njegovi kolegi vedo, da se ne bo ustavil, dokler ga ne ustavi sila. Riki je razpet med čutom za pravičnost in normami, s katerimi toleriramo družino in prijatelje ne glede na to, kaj počnejo.

Med kratke filme se je kot posebna projekcija uvrstil letošnji zmagovalec v Cannesu, Mož, ki ni mogel molčati hrvaškega režiserja Nebojše Slijepčevića, ki je za film napisal tudi scenarij. Film je hrvaško-bolgarsko-francosko-slovenska soprodukcija. Slovenski soproducent je Studio Virc, glavni producent je hrvaška produkcijska hiša Antitalent. Slovenski avtorski del predstavlja direktor fotografije Gregor Božič, v eni izmed vlog je nastopil vsestranski umetnik Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji. V glavnih vlogi vidimo hrvaškega zvezdnika Gorana Bogdana, ob njemu pa igrajo še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina. Film je nastal po resničnih dogodkih, leto dogajanja je 1993 v Bosni in Hercegovini. Potniški vlak se ustavi, napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem.

2 filma v študentskem tekmovalnem programu
V študentski tekmovalni program se je skupno uvrstilo 15 filmov, od tega 2 slovenska. Mentor je kratki film scenaristke in režiserke Tinkare Klipšteter s svetovno premiero v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Igralca Nina in Alen v vlogah Elmire in Tartuffa vadita prizor zapeljevanja. Mučita se z izvedbo, kar privede do posredovanja njunega direktorja in profesorja. Ko to ne pripelje do rezultata, vskoči profesor. Vaja dobi nepričakovan preobrat po neprijetnem spopadu med Nino in profesorjem. V filmu igrajo Kaja Petrovič, Maja Kunaver, Svit Stefanija in drugi.

Drugi uvrščeni film je Onkraj obraza scenaristke in režiserke Anje Resman z mednarodno premiero v produkciji Zavoda SPOK in soprodukciji Zavoda ZVVIKS, Antitalent ter Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Film je imel svetovno premiero junija letos na Animafest v Zagrebu.
Mladenič pospravlja stanovanje svojega očeta, ki je pred kratkim umrl. Prisiljen je podoživeti travmatične spomine na odraščanje in izgubo duše.

V žiriji za tekmovalne celovečerne igrane filme je tudi slovenki igralec Sebastian Cavazza. Na Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce iz regije, pa so se med izbrane udeležence uvrstili: režiserka Tina Ščavničar, direktor fotografije Peter Perunovič, igralec Gašper Markun in kritičarka Tinkara Uršic Fratina. Slovenski filmski center sodeluje tudi v drugem pomembnem delu sarajevskega filmskega festivala, njegovem strokovnem delu –CineLink. V sklopu CineLinka, skupaj s sarajevskim festivalom, tretjič podeljuje nagrado Female Voices CineLink Award za projekt, ki v filmski in avdiovizualni prostor prinaša najmočnejši ženski pečat. Med projekti soprodukcijske tržnice je bil letos izbran projekt Birma režiserja Darka Sinka v produkciji December. Med 15 mladimi producenti pa sta izbrani Esma Hajdarpašić (Stara Gara) in Eva Kučera Šmon (Remkora).

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO