28. avgust 2023

Rado Likon - prejemnik nagrade Milke in Metoda Badjure 2023

Letošnji Badjurov nagrajenec je direktor fotografije Rado Likon. Nagrada bo podeljena 3. oktobra na slovesnosti ob odprtju Festivala slovenskega filma Portorož, 3. oktobra.

Na Festivalu slovenskega filma Portorož, ki bo letos potekal med 3. in 8. oktobrom, bodo podelili tudi nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, prej imenovano nagrada Metoda Badjure, ki od letošnjega leta nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure.  S preimenovanjem nagrade smo želeli poudariti premnogokrat spregledani doprinos filmske režiserke in montažerke Milke Badjura ter na vsebinski ravni ponovno združiti najpomembnejši slovenski filmski ustvarjalni par, katerega skupno delo je v mnogih primerih nemogoče ločiti. Več o Milki Badjura in njenem pionirskem delu smo objavili na tej povezavi.

Strokovna komisija v sestavi Špela Čadež, Andrej Košak, Lija Pogačnik, Sonja Prosenc in Milena Zupančič je odločila, da nagrado Milke in Metoda Badjure 2023 prejme direktor fotografije Rado Likon, prvi slovenski diplomant prestižne praške filmske akademije FAMU, ki je s svojim neizmernim talentom in predanostjo zaznamoval slovensko kinematografijo in televizijski svet.

Rado Likon, rojen 13. januarja 1949 v Ljubljani, se je po magisteriju iz filmske in televizijske kamere na praški FAMU takoj vključil v profesionalno produkcijo slovenskega filma. Njegovo delo se razteza na dve časovni obdobji: na klasično filmsko snemanje na trak in na sodobno digitalno produkcijo. V vlogi direktorja fotografije je prispeval k več kot 70 filmom – celovečercem, kratkim filmom, dokumentarcem in televizijskim delom. Pečat direktorja fotografije je pustil v legendarnih celovečercih, kot so Poletje v školjki I in II, Leta odločitve, Razseljena oseba in Christophoros. Med televizijskimi deli izstopata nadaljevanki Primož Trubar in Julius Kugy, svojo vsestranskost pa je Likon pokazal tudi na področju lutkovnega filma, zlasti s priljubljenimi Zverinicami iz Rezije. Obenem je tudi cenjen pedagog, predavatelj na AGRFT in VSU v Novi Gorici, zavzeto pa sodeluje tudi pri restavriranju in digitizaciji slovenskih filmov ter s tem pomembno prispeva k ohranjanju slovenske filmske dediščine.

»V drugi polovici 70. let je skupaj z režisersko generacijo, ki je vključevala Rajka Grlića, Lordana Zafranovića, Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića in Emirja Kusturico, radikalno spremenil jugoslovanski film. S svojo izobrazbo se je Likon vpisal med izurjene direktorje fotografije, ki so popeljali slovenski film v novo smer,« je v obrazložitvi zapisala strokovna komisija in dodala: »Njegova discipliniranost in ustvarjalnost sta ključna pri zapletenih posnetkih, ki segajo od igre svetlobe in sence do dinamičnih posnetkov, pri katerih kamera prečka snemalno os in ujame igralce z različnih zornih kotov. Likon je mojster ustvarjanja umetniških posnetkov, ki zajemajo pokrajine, običaje ter obraze slovenskih ljudi. Njegova filmska fotografija je vedno sovpadala s pripovedjo, ne glede na temo ali tehniko snemanja, njegov vpliv pa se je razširil tako na kinematografsko kot televizijsko občinstvo.«

Nagrada bo podeljena 3. oktobra na slovesnosti ob odprtju festivala v Glavni dvorani Avditorija Portorož.

Vir: Slovenski filmski center, Festival slovenskega filma

Foto: Osebni arhiv