11. junij 2024

Prva mednarodna nagrada za kratki animirani film Tri tičice v režiji Zarje Menart

Od 3. do 8. junija je v Zagrebu potekal že tradicionalni 35. mednarodni festival animiranega filma Animafest. Kratki igrani animirani film Tri tičice v režiji Zarje Menart, je v glavnem tekmovalnem festivalskem programu kratkih filmov prejel posebno nagrado žirije. Članica mednarodne žirije kratkometražnega filma Naomi Van Niekerk je v obrazložitvi za Tri tičice zapisala, da jo je film držal v napetosti in ji zlezel pod kožo z večplastno umetnostjo in čudovitim oblikovanjem zvoka.

To je prva mednarodna nagrada za režijski prvenec, pri čemer je režiserka tudi scenaristka, animatorka, ilustratorka in umetniška direktorica filma. Svetovna premiera filma je bila na letošnjem 64. filmskem festivalu v poljskem Krakovu. Tedaj je režiserka med drugim dejala: »Film je osebna interpretacija slovenske ljudske pesmi z naslovom ‘Tri tičice’, ki govori o pticah, ki iz daljnih dežel prek morja prinašajo blagoslove in v vas zasejejo zdravje ter srečo. Pesem je mogoče razumeti na mnogih ravneh, a sama jo doživljam kot metaforo potovanja skozi lastne notranje svetove in vračanje izgubljenih delčkov psihe, povezanih z bolečino in zaklenjenih nekje v pozabi.«

Režiserka sicer že desetletje sodeluje s Špelo Čadež kot glavna animatorka pri obujanju multiplan kolažne tehnike pri večkrat nagrajenih filmih Nočna ptica in Steakhouse

Zgodba njenega igranega animiranega filma pa nam pripoveduje o modri ptičji ženi, ki pošlje tri ptice, da vodijo dekle skozi neznane temačne pokrajine njenega notranjega sveta. Za animacijo so bili poleg režiserke zadolženi še Anka Kočevar, Matej Lavrenčič, Milly Yencken, Ditiya Ferdous, Andreja Goetz in Leo Černic. Iva Kraljević je bila montažerka, glasove pa so prispevali Zvezdana Novaković, ki je za film napisala tudi glasbo, Marija Kordež in Tatjana Brajer. Oblikovalec zvoka je bil Julij Zornik.

Producent filma je Finta Film, zanj Tina Smrekar, soproducenta pa sta RTV Slovenija in hrvaški soproducent Draško Ivezić za Adriatic Animation. Film so finančno podprli Slovenski filmski center in Studio Viba film ter Hrvaški avdiovizualni center.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO