27. december 2022

Premiera slovenskega filma Pošvedrani klavir v Kinodvoru

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali celovečerni dokumentarno-igrani film Pošvedrani klavir scenarista in režiserja Mihe Vipotnika. Premiera filma bo v sredo, 4. januarja ob 20.30 uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.

Filmsko-glasbena povest, ki s pomočjo igranih in animiranih vložkov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija. Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse ostalo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev.

V filmu igrajo/nastopajo Ciril Horjak, Janez Škof, Saša Pavček, Gregor Strniša, Manfred Lukas-Luderer, Anja Drnovšek, Igor Štamulak, Matija Milčinski in drugi.

Film je na 25. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za izvirno glasbo ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu. V obrazložitvi za vesno je žirija zapisala: »Glasba v filmu Pošvedrani klavir je tudi sama pošvedrana, vendar duhovita, kot je duhovit film sam. Preko nje se potopimo v klavir in zgodbe, ki ga ovijajo. Ko avtor v filmu molči, njegova glasba še kako pripoveduje.«

V utemeljitvi nagrade Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk pa so zapisali: »Radio postane film. Ne igrani, ne dokumentarni, ne animirani film – ampak vse to. V eksperimentalni maniri zložen v povsem samosvojo kompozicijo z vmesnimi poetičnimi prebliski. Inovativen v plastenju fikcije in fakcije, v zapletanju in razpletanju mnogoterih zgodbenih niti, ki se nonšalantno usedajo v različne medijske forme. Sodobno, radovedno, kompleksno in dovršeno delo, ki raziskuje in razširja filmski medij – vizualno, strukturno in vsebinsko. Izbruh ustvarjalnosti. Vorteks skrivnosti. Melodija spominov. Pošvedrani klavir.«

Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Rado Likon, avtorji glasbe Gregor Strniša, Bojan Adamič in Vojko Sfiligoj, montažerji Miha Vipotnik, Šarka Likon, Tony Keyrouz in Katarina Šedlbauer, avtor stripa in animator Ciril Horjak, za animacijo sta poskrbela še Ana Čigon in Tone Mlakar, zvok je oblikoval Julij Zornik, scenografinja je Mateja Medvedič, kostumografinja Tanja Birgmajer in oblikovalka maske Anja Godina. Producent filma je Igor Pediček iz produkcijske hiše Casablanca, soproducent filma je RTV Slovenija. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, distributer je Casablanca.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO