17. april 2023

Premiera dokumentarnega celovečerca Konoplja osvobaja

Dokumentarist Miha Čelar bo svoj novi film Konoplja osvobaja premierno predstavil ta četrtek, 20. aprila, ob 19. uri v Kinu Brežice. Po projekciji bo potekal pogovor s filmsko ekipo in protagonisti iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Severne Makedonije. Film bodo nato prikazovali kinematografi po Sloveniji.

Novi celovečerni dokumentarec Mihe Čelarja (Mama je ena sama, iOtok, Sinovi burje) Konoplja osvobaja je dokumentarni esej, ki s humorjem pripoveduje zgodbo o aktivistih iz Slovenije in drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkriž z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije«.

Film ob naraciji glasbenika in rock’n’roll filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje vstopajo politika, farmacija in kapital – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo. Konoplja vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo ali rekreativno mamilo. Farmacija in kapital pa jo, ko bo končno »legalna«, nameravata v dragih rastlinjakih vzgajati za profit. Protagonist filma je Janko Pirc, lastnik družbe Konoplja osvobaja. Po obsodbi zaradi vzgoje in uporabe osmih sadik, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, je Pirc leta 2016 prvi v Sloveniji dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču.

Miha Čelar je film Konoplja osvobaja režiral in zanj spisal tudi scenarij, direktor fotografije je Miha Tozon, montažer Jure Klavora, glasbo je prispeval Rambo Amadeus, snemalec tona je bil Vincent Laurence, animacijo je ustvaril Gregor Kocjančič, prispevke je režirala Tina Glavič Novak. Producent filma je Miha Čelar, soproducenti Tamara Babun, Vladimir Stojčevski, Goran Stojilković.  Film je slovensko-hrvaško-severnomakedonska soprodukcija, pri kateri so sodelovali Astral film, RTV SLO, Wofgang & Dolly, Award Film & Video, Mangart, Kerozin, s podporo družbe Konoplja osvobaja.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO