21. februar 2022

Prasica, slabšalni izraz za žensko in Orkester na 50. mednarodnem filmskem festivalu - FEST

Od 25. februarja do 6. marca 2022 bo v Beogradu potekal jubilejni 50. mednarodni filmski festival – FEST.

V glavni tekmovalni program se je uvrstil prvenec Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić, v program Fest Fokus pa celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja.

Prasica, slabšalni izraz za žensko, je imel mednarodno premiero lani, v španski Valencii, na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu je prejel kar 7 vesen, med drugim tudi vesno za celovečerni film.

V filmu spremljamo zgodbo mlade slikarke Eve, ki ji gre trenutno v življenju narobe skoraj vse. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik. Poleg protagonistke Lize Marijine v filmu igrajo še: Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce, ter Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December, koproducent je RTV Slovenija. Film je nastal v sodelovanju z Viba filmom, slovensko občinstvo si ga bo v kinematografih lahko ogledalo od 18. marca naprej.

Orkester je imel svetovno premiero lani novembra na nemškem filmskem festivalu v Cottbusu, v januarju pa so ga predvajali v tekmovalnem programu tržaškega filmskega festivala. V Sloveniji bo na ogled v poletnih mesecih, ko bodo ustvarjalci filma izkoristili prizorišča na odprtem. Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov - mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, saj ga je strah, da bo izgubil službo. Dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi. Filmska zgodba se nadaljuje skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetov drugi obraz na gostovanju, Orkester prav tako ne more mimo brezskrbnega drugega življenja in kako uživanje dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

Oba filma je sofinanciral Slovenski filmski center.

Slovenski filmi so redni gostje na najstarejšem srbskem filmskem festivalu. Lansko leto so tu premierno prikazali film Zastoj režiserja Vinka Mödernorferja, pred tem pa med drugimi tudi Posledice režiserja Darka Štanteta in Polsestro režiserja Damjana Kozoleta.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO