7. november 2022

Poklon 50. obletnici smrti Františka Čápa

Slovenski teden filma poteka od 7. do 13. novembra, vsako leto se odvija okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra, mlademu občinstvu pa omogoči, da se posveti filmski umetnosti in ustvarjalnosti. V sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije (AKMS) bomo tudi letos, tokrat četrtič, poskrbeli, da bo film zaživel v kinematografih, kar je po obdobju pandemije še posebej pomembno. Letos se z izborom filmov poklanjamo 50. obletnici smrti Františka Čápa, režiserja, scenarista in montažerja češkega rodu, ki je pomembno prispeval k razvoju mlade slovenske filmske industrije.

Program sestavljajo naslednji filmi: Vesna (1953), režija František Čáp; digitalizirana in restavrirana različica, Ne čakaj na maj (1957), režija František Čáp; digitalizirana in restavrirana različica, Čáp - trenutki odločitev (2016), režija Urban Arsenjuk.

S celovečernim igranim filmom Vesna (1953), ki je s 95.980 v premiernem letu naštetimi gledalci postal slovenska in nato še jugoslovanska uspešnica, je postal Čáp prepoznaven tudi v Sloveniji. Triglav film je po žanru prvo slovensko romantično komedijo o prigodah maturantov prodal na Madžarsko, Poljsko, v Nemčijo, Avstrijo in Sovjetsko zvezo. Osnovno fabulo (večinoma v obliki dialoga) je napisal Matej Bor, Čáp pa jo je razširil in dopolnil z novimi liki. Pokazal je virtuozno obvladovanje obrti v realizaciji filma, spontanosti in naravnosti dialogov, ritmu filma, montaži in glasbeni podlagi. Z zasedbo poklicnih igralcev v vlogah starejših, mladih naturščikov pa v glavnih vlogah v film vnesel svežino, kar je bila novost v tedanjem jugoslovanskem filmskem svetu. 1954 je film na prvem filmskem festivalu v Pulju prejel nagrado za najboljši film, režijo in glavno žensko vlogo, prav tako pa tudi nagradi žirije kritikov in novinarjev za režijo. Ime naslovne junakinje je 2001 postalo ime nacionalne filmske nagrade na Festivalu slovenskega filma.

Leta 1957 je Čáp posnel nadaljevanje Vesne z naslovom Ne čakaj na maj, kjer so maturanti iz Vesne že študentje. Film »odlikuje odlična igra že znanih, a vseeno neprofesionalnih igralcev, razgibana dinamika, prisrčen humor in prijetno lahkoten duh, za katerega se zdi, da bi še mrtvega spravil v dobro voljo« (Dr. Peter Stanković, filmski zgodovinar). Zimzelena popevka «Ne čakaj na maj« je tudi pesem iz tega filma. Avtor glasbe je Borut Lesjak, avtor besedila Frane Milčinski, izvaja pa jo Olga Bedjanič, ki v filmu nastopa v vlogi Hiperbole.

Dokumentarni biografski film Čáp - trenutki odločitev iz leta 2016, ki ga je posnel Urban Arsenjuk je portret uspešnega češkega režiserja Františka Čápa ter obenem zelo osamljenega in nesrečnega človeka. V 31-letni karieri je posnel 32 filmov, prejel nagrado na festivalu v Benetkah in osvojil Grand Prix na prvem festivalu v Cannesu. Kljub temu se je bojeval z ideologijami, ki so ga nenehno dušile. Ko je že bilo videti, da je v Sloveniji in Jugoslaviji našel svoj mir, se je bil prisiljen bojevati z zavistjo, tercialnostjo in prikrito ksenofobijo. Odrinjen iz filmskega sveta in brez dodeljene starostne pokojnine, si je finančno varnost skušal zagotoviti z gojenjem kokoši na najeti kmetiji v istrski vasi Marušići ter s prodajo jajc portoroškim restavracijam in hotelom, kasneje z gojenjem kuncev in oddajanjem apartmaja v Portorožu.

O režiserju, ki se je vtisnil v spomin s filmi Vesna, Ne čakaj na maj, Naš avto in Trenutki odločitve (po katerem je povzet naslov dokumentarnega filma), spregovorijo tisti, ki so ga poznali: igralci Milena Dravić, Franek Trefalt in Demeter Bitenc, snemalec dveh njegovih filmov Ivan Marinček in drugi. Skozi arhivske posnetke pa nastopijo tudi sam Čáp, njegov bližnji sodelavec, direktor fotografije Janez Kališnik in direktor Viba filma Branimir Tuma, ki je Čápa pripeljal v Jugoslavijo.

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk pa v torek, 8. novembra ob 15. uri vabi na karierni dan (Štigličev dan), namenjen mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki zaključujejo ali so ravno zaključili študij za filmske poklice. Program bo potekal na Lokaciji, na Kersnikovi 12 v Ljubljani. Slovenski teden filma nastaja s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda republike Slovenije za šolstvo.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO