17. september 2024

Padla je prva klapa celovečernega filma Hotel Alkohol režiserja Jana Cvitkoviča

V ponedeljek, 16. septembra, je v Idriji padla prva klapa celovečernega igranega filma Hotel Alkohol scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča. Razen v Idriji bo snemanje filma v 33 dneh potekalo še v Ajdovščini in na italijanski strani Gorice.

Bako, alkoholik, se odloči za zdravljenje v psihiatrični bolnišnici. Spozna narkomanko Medeo in Draga, dobrodušnega psihiatričnega pacienta, ljubitelja šaha. Dominanten, oster primarij v bolnišnici priredi ›olimpijado‹, junaki pa sestavijo ekipo, imenovano Hotel Alkohol, in po neuspehu pobegnejo proti morju. Ker jim zmanjka zdravil, zavzamejo lekarno. Tam doživijo vsak svoje razsvetljenje.

Režiser o svojem novem filmu pravi: »Moje življenje se že od otroštva tesno prepleta z ljudmi s posebnimi potrebami, alkoholiki, psihičnimi bolniki in odvisniki. Nenavadnimi ljudmi. Njihov svet želim približati ljudem in ga demistificirati – na resen način, prepreden s komičnimi elementi, saj verjamem, da se tabuji razbijajo skozi prizmo inteligentnega humorja. Z gledalci filma želim deliti vero, da je obsojanje ›obrobnežev‹ neplodno bežanje od bistva in hkrati oddaljevanje od sebe. V svetu naših treh glavnih likov – Bakota, Medee in Draga – resničnost ni prijetna, se pa v njej sleherni hip in vsemu navkljub skriva lepota. Približevanje ›drugačnim‹ in ›drugačnemu‹ je lahko dejanje približevanja bistvu tega sveta.«

V filmu bodo glavne vloge odigrali Gregor Bakovič, Medea Novak in Dragan Milinović. V preostalih vlogah bomo med drugim videli še Iva Barišiča, Ireno Kovačević, Mojco Fatur, Timona Šturbeja, Iva Bana in številne druge. Pri filmu sodelujejo: direktorica filma Nena Janković, direktor fotografije Jure Černec, montažer Miloš Kalusek, scenograf Vasja Kokelj, oblikovalka maske Tinka Prpar, kostumografinji Polonca Valentinčič in Elizabeta Njari, ter skladatelja Edin Đambić in Niko Novak.

Producentka filma je Slađana Vide, ki je ob snemanju filma povedala: »Gre za nadaljevanje sodelovanja z Janom Cvitkovičem, ki v novem filmu poglablja zanj značilen pronicljiv in spoštljiv pogled v človeško stanje.«

Anica G. Vitez, strokovna direktorica Psihiatrične bolnišnice Idrija ter mag. Klavdija Š. Mažgon, direktorica bolnišnice pojasnjujeta odločitev vodstva bolnišnice za omogočanje snemanja filma Hotel Alkohol na svojem območju: »Če govorimo o spopadanju s težavami, tudi v duševnem zdravju, se prav vsak od nas na vsakodnevnih poteh srečuje s težavami in prepletanju razumevanja le-teh. Film Hotel Alkohol odpira globlja vrata in odpira globlja razumevanja in razmišljanja. V želji zmanjševanja tabujev in predsodkov, smo tako v bolnišnici prisluhnili viziji filmske ekipe ter prepoznali sporočilno noto vsebine filma. Tako odstiramo perspektive drugačnosti in odpiramo pot k strpnosti.«

Glavni producent filma je Staragara. Soproducenti filma so še hrvaški Propeler film, zanj Boris T. Matić, nemški Independent Partners Film, zanj Torsten Neumann, ter slovenski Solsticij. Film nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, RTV Slovenija, Nordmedie, Hrvaškega avdio-vizualnega centra in Kreativne Evrope MEDIA.

Režiser in scenarist Jan Cvitkovič je rojen leta 1966 v Ljubljani; poznamo ga tudi kot igralca, pisatelja in pesnika. Je režiser in avtor scenarijev več nagrajenih celovečernih in kratkih filmov. Med številnimi nagradami, ki jih je prejel, je lev prihodnosti za prvenec Kruh in mleko na Beneškem filmskem festivalu leta 2001. Za ta film je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada za režijo. Več kot 20 nagrad je prejel za film Odgrobadogroba iz leta 2005, vključno z nagrado za najboljšega novega režiserja na španskem filmskem festivalu v San Sebastiánu, ki je eden najpomembnejših filmskih festivalov. Na filmskem festivalu v Cottbusu je za film Šiška Deluxe iz leta 2015 prejel nagrado občinstva za najboljši film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO