12. maj 2021

Odpuščanje režiserke Marije Zidar na festivalu človekovih pravic One World v Pragi

V glavni tekmovalni program 23. edicije največjega mednarodnega festivala človekovih pravic One World v Pragi se je med deseterico izbranih filmov uvrstil tudi dokumentarni film Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Na festivalu, ki na Češkem na daljavo poteka med 10. majem in 6. junijem, se bo v treh tekmovalnih programih in enajstih tematskih kategorijah predstavilo več kot sto dokumentarnih filmov. Na festivalski platformi One World Online pa bodo na voljo tudi pogovori z ustvarjalci.

Film Odpuščanje je svetovno premiero doživel 24. aprila na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma CPH:DOX v Kopenhagnu, kjer se je potegoval za nagrado »Next:Wave«, ki predstavlja inovativne nove avtorske glasove. Kot je zapisala revija Business Doc Europe: »Režiserka v filmu prikazuje globoko patriarhalno družbo, v kateri glasovi žensk niso slišani, medtem ko moški razpravljajo o možnostih sprave v konfliktu med dvema družinama, v katerem je izgubilo življenje mlado dekle.«

Revija Screen Daily pa je v svoji oceni filma zapisala, da gre za napete in pozorne observacije s številnimi odtenki, ki po mnenju revije prikaže tudi kompleksnost večletnega spora, ki je pripeljal do uboja. Zapisali so tudi, da je: »Dokumentarni prvenec slovenske režiserke Marije Zidar še posebej aktualen v času sojenja za umor Georgea Floyda. Medtem, ko se lahko zdi, da med ulicami Minneapolisa in albanskim visokogorjem, med državljanskimi pravicami v ZDA in balkanskimi spori ni povezave, pa avtoričin film prikazuje prepričljivo povezavo: skrajno zahtevno, čustveno naelektreno in včasih politično pot do sprave.«

Observacijski dokumentarec je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, producent je Danijel Hočevar in je bil razvit na delavnicah »BDC Discoveries« in »dok.incubator« ter predstavljen na koprodukcijskih srečanjih »Dok co-pro market« in »Last Stop Trieste«, na slednjem je prejel »First Hand Fund Award«.

Ekipo filma sestavljajo montažer Uroš Maksimović, so-montažerka Mariana Kozáková, zvok Miloš Drobnjaković, Julij Zornik, Jovo Kljajić, skladatelj Dimitrije Vasiljević, kolorist Teo Rižnar.

Dokumentarni film je nastal v koprodukciji z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora). Koproducent filma je RTV Slovenija, nastal pa je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, Filmskega centra Črne gore in Kosovskega kinematografskega centra, ob podpori evropskega sklada Eurimages in programa Ustvarjalna Evropa MEDIA pri Evropski komisiji in v sodelovanju s Filmskim studiom Viba film, Friendly Production, NuFrame in 001.

Lani je nagrado za najboljši film na festivalu One World prejel romunski dokumentarec Kolektiv Alexandra Nanaua, ki govori o novinarski preiskavi korupcije v romunskem zdravstvenem sistemu in je bil letos v kategoriji za najboljši celovečerni dokumentarni film nominiran za oskarja.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO