1. december 2023

Nagrada za film Pero na beograjsken festivalu avtorskega filma

Film Pero scenarista in režiserja Damjana Kozoleta, ki je posvečen pokojnemu igralcu Petru Musevskemu, je na 29. Festivalu avtorskega filma v Beogradu prejel posebno omembo žirije. Prikazan je bil v selekciji Pogumni Balkan. Žirija, ki so jo sestavljali programski direktor filmskega festivala v Solunu Dimitris Kerkinos, hrvaška filmska kritičarka Dina Pokrajac in srbski režiser Nikola Stojanović, je ob nagradi zapisala naslednje:

“Režiserju uspe v tem zelo osebnem poklonu premagati žalost ob izgubi bližnjega prijatelja in sodelavca in jo usmeriti v filmsko raziskovanje moči in krhkosti človeškega obstoja. Film nam pokaže, da prvo ne izključuje drugega. Režiser se poslavlja z eksperimentiranjem z različnimi kinematografskimi slogi in formati. Ko se pred nami odpre ta zelo raznolik material, postane meja med igralcem in osebo, ki stoji za njegovimi bistvenimi vlogami, zabrisana. Kontemplativen in čustveno navdušujoč portret igralca, ki ga preganjata eksistencialni strah in nemir.”

Film Pero je imel svetovno premiero februarja letos na filmskem festivalu v Rotterdamu, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel vesno za posebne dosežke. Producenta filma sta Danijel Hočevar in Zala Opara iz produkcijske hiše Vertigo. Film je nastal v soprodukciji z RTV Slovenija, ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra.

29. Festival avtorskega filma je letos potekal od 24. novembra do 1. decembra.  V programu Pogumni Balkan so prikazali  10 filmov, med katerimi so celovečerni, kratki, igrani, dokumentarni  in animirani. Povezuje jih regija, predvsem pa ustvarjalni  pogum. Nagrado za najbolj pogumni film Pogumnega Balkana je prejel  severno makedosko – bosanski  forenzični in eksperimentalni dokumentarni  esej Tišina razuma  režiserke  Kumjane Novakove, o množičnih  posilstvih med vojno v Bosni, ki je bil pred tem že nagrajen na filmskih festivalih v Sarajevu in Amsterdamu. Tekmovalni program je prikazal 12  filmov. Grand Prix, ki so ga poimenovali po režiserju Aleksandru Saši Petroviću,  je prejel iranski filma Kritična cona režiserja Ali Ahmadzadeha,  ki je pred tem prejel tudi glavno nagrado na festivalu v Locarnu, ogledali pa smo si ga lahko tudi na zadnjem LIFFU. V Glavnem programu so ravno tako pokazali 12 filmov, ki so svoje poti začeli na glavnih filmskih festivalih. Med njimi je bil tud film Opazovanje Janeza Burgerja, za katerega je to bil drugi mednarodni festival, po premieri na filmskem festivalu v estonskem Talinu. Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najboljšo glavno igralko, vesno za najboljšo scenografijo in vesno za najboljši zvok.

Film Pero si lahko še vedno ogledate na izbranih projekcijah v ljubljanskem Kinodvoru ter nekaterih kinematografov Art kino mreže Slovenije.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO