28. junij 2021

Na mojstrsko delavnico Pawla Pawlikowskega izbrani režiserka Urška Djukić in igralka Nika Rozman

Od 1. do 5. julija se bo na hrvaškem otoku Lopud, blizu Dubrovnika, odvijal prvi Ponta Lopud festival.
V posebnem delu za profesionalce iz filmske umetnosti, s podporo platforme Cinelink filmskega festivala v Sarajevu, bo potekala tudi mojstrska delavnica z uveljavljenim poljskim režiserjem Pawlom Pawlikovskim. V izbor 15 udeležencev sta bili izbrani režiserka Urška Djukić in igralka Nika Rozman.

Letošnji izbor udeležencev je potekal zgolj na povabilo organizatorja, izbrani so bili režiserji in igralci, ki imajo v svojem ustvarjalnem opusu za seboj vsaj enega ali dva kratka filma. Ustvarjalna srečanja v okviru mojstrske delavnice bodo udeležencem omogočila pridobivanje novih izkušenj in znanj ter neposredno možnost predstavitve svojih projektov Pawlikowskemu.

»Gre za preverjene režiserje in igralce, ki s svojim talentom predstavljajo prihodnost regionalne kinematografije. Enega največjih režiserjev današnjega časa Pawla Pawlikowskega zelo cenimo, poleg tega zelo dobro pozna regijo. Na tridnevni mojstrski delavnici se bo Pawlikowski pogovarjal z udeleženci, analiziral svoje znane filme ter prikazal svoj način dela na pripravi in ​​realizaciji filma,« je med drugim povedal Mirsad Purivatra, eden od ustanoviteljev festivala in direktor sarajevskega filmskega festivala. Pawlikowski je med drugim leta 2015 prejel oskarja za najboljši tujejezični film Ida, za film Hladna vojna pa je poleg številnih drugih nagrad prejel nagrade Evropske filmske akademije za najboljši film, režijo, igralko, scenarij in montažo, ter za najboljšega režiserja v Cannesu.

Urška Djukić (1986) je na Univerzi v Novi Gorici študirala medijske umetnosti in zaključila z magisterijem iz filma. V letu 2016 je posnela kratki igrano-animirani film Dober tek, življenje! ter zanj prejela nagrado vesna za najboljši kratki film na 19. Festivalu slovenskega filma. Leta 2018 je bila izbrana za sodelovanje v programu »SEE factory« Jugovzhodne Evrope 2019, ki ga je kuriral »Quinzaine des Réalisateurs« v sodelovanju s sarajevskim filmskim festivalom. V sklopu tega je sorežirala kratek igrani film Ena in Edina (The right one), ki je bil leto za tem premierno prikazan v Cannesu na odprtju taistega programa. V lanskem letu je bila rezidentka mednarodne rezidence za mlade avtorje Cinéfondation v Parizu, ki ga organizira filmski festival v Cannesu, kjer je razvijala svoj prvi celovečerni film z naslovom »Little Trouble Girls«. Prvenec je bil letos že izbran med 10 projekti na »Torino Film Labu«, predstavljen pa bo tudi na tokratni delavnici. Režiserka s prepletanjem različnih form - animacije, fikcije ter različnih oblik eksperimentalnih tehnik ustvarja hibridne vizualne pripovedi in je posebej usmerjena v raziskovanje sodobne ženskosti. Več o njenem delu je dostopno tukaj.

Nika Rozman je večkrat nagrajena igralka, ki je diplomirala iz dramske igre in umetniške besede na AGRFT. Nastopila je v številnih filmskih, video in televizijskih projektih, med drugim v kratkih filmih Barbare Zemljič, Tomaža Gorkiča, Marine Gržinić, Pile Rusjan, Urške Djukić, Sare Kern... in v celovečernih filmih Kruha in iger in Pod gladino Klemna Dvornika ter v filmu Idila Tomaža Gorkiča, za katerega je prejela vesno za najboljšo stransko vlogo. Občinstvo jo zlasti pozna po glavni vlogi Tine, v kriminalni TV seriji Jezero. Je ena od ustanoviteljic Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

Po študiju se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, kasneje prestopila v ansambel SNG Drama Maribor ter se nato odločila za ustvarjanje na svobodi. Ustvarila je več kot trideset gledaliških vlog, med njimi mnoge nosilne kot so Cankarjeva Jacinta, Shakespearovi Julija in Ofelija, Wedekindova Lulu, Katerina Ostrovskega, Viripajeva Saša, Lotzova Mrs. Pellner, itn. Glas je posodila številnim radijskim igram in animiranim junakom. Prejela je Borštnikovo nagrado za mlado igralko za vlogo Katerine v uprizoritvi Nevihta Mestnega gledališča ljubljanskega in priznanje ZDUS za umetniške dosežke za vloge v predstavah Prevare Jere Ivanc, Pohujšanje v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja in Lulu Franka Wedekinda. Več o njenem delu je dostopno tukaj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO