10. maj 2021

Na FEST-u tudi filma Sanremo in Oaza

Za nami je svetovna premiera filma Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja, ki se je zgodila v soboto, 8. maja, na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, v glavnem tekmovalnem programu festivala.

Pred projekcijo filma je direktor festivala Jugoslav Pantelić, v imenu Jugoslovanske kinoteke, posthumno podelil nagrado za življenjsko delo montažerju Andriji Zafranoviću, za katerega je bil Zastoj zadnji film. Nagrado je prejel sin Antonio Zafranović.

V tekmovalno sekcijo Fest Fokus se je uvrstil celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića, za katerega je to regionalna premiera. Film govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. Film je bil na sporedu včeraj, 9. maja, občinstvo pa si ga bo lahko ogledalo še danes.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producenta sta Nina Robnik in Miroslav Mandić, izvršna producentka je Sandra Ržen. Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu, letos pa je bil predvajan v tekmovalni sekciji balkanskih filmov na 25. mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji, v glavnem tekmovalnem programu 47. mednarodnega filmskega festivala v Seattlu in v tekmovalnem programu filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Clevelandu.

V glavni tekmovalni program se je uvrstila tudi manjšinska slovenska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Gre za srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francosko koprodukcijo.

Oaza pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda. Film je bil posnet v resničnem zavodu. V njem nastopajo mladi varovanci, ki so se prvič preizkusili v igranju. Oaza nas tako popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. Predstavi nam pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano.

Film je lani prejel več nagrad; na beneškem festivalu, kjer je imel tudi svetovno premiero, je prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori), na filmskem festivalu v Zagrebu je prejel nagrado za najboljši igrani film, na festivalu v Cottbusu pa so igralci Marijana Novakov, Tijana Marković in Valentino Zenuni prejeli nagrado za izjemen individualni nastop. Poleg njih v filmu igrata še Milica Đinđić in Saša Strugar. Prav tako v glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer. Na festivalu v Cottbusu je film prejel tudi nagrado Fipresci, ki jo podeljuje žirija mednarodnega združenja filmskih kritikov in novinarjev.

Pri nastajanju je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, koproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.

Film bo na festivalu imel tri projekcije, in sicer 14., 15. in 16. maja.

Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO