22. december 2022

Mirjam Korbar drugič nagrajena za glavno žensko vlogo v filmu Zastoj

Mirjam Korbar je na škotskem filmskem festivalu St. Andrews prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. Nagrado je prejela za vlogo Mejre, ki jo je odigrala v filmu Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja. V obrazložitvi nagrade je zapisano: »Mirjam Korbar je to prestižno nagrado prejela za močno upodobitev matere umirajočega sina. Njena vloga je ključna za čustva, ki jih izžareva zgodba filma. Le ta segajo od platna do srca občinstva.«

To je druga mednarodna nagrada za najboljšo žensko vlogo za Korbarjevo. Prvo, »Drevo ljubezni« je prejela lani na 15. Mostarskem filmskem festivalu – festivalu filmske igre. Tam so posebno nagrado posthumno podelili tudi Petru Musevskemu, ki je v filmu Zastoj odigral glavno moško vlogo.

Zastoj pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Igrajo tudi: Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Producentka filma je Eva Rohrman (Forum Ljubljana), direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak. Soproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija) ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Festival na Škotskem poteka od leta 2018, letošnja edicija je bila izvedena v hibridni obliki. Vizija festivala je ustvariti novo in edinstveno platformo za prepoznavnost škotskega filma ter povezovati uveljavljene mednarodne filmske ustvarjalce v industriji. Film Zastoj si je občinstvo lahko ogledalo v živo.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO