9. oktober 2020

Mednarodna premiera manjšinske celovečerne koprodukcije Modelar v Varšavi

Na mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi, ki letos poteka od 9. do 18. oktobra, bo v sredo, 14. oktobra svojo mednarodno premiero v tekmovalnem programu doživel celovečerni igrani film Modelar češkega scenarista in režiserja Petra Zelenke. Film bo na festivalu imel še tri ponovitve. **Gre za češko-slovaško-slovensko soprodukcijo, slovenski soproducent je Radovan Mišić iz produkcijske hiše Fabula. **

Glasbo za film je napisal Janez Dovč, o kateri so češki kritiki zapisali: »V trenutkih, ko se zaslišijo toni drhtečih strun, se nenadoma začne opažati vzdušje filma v širšem kontekstu. Nenadoma se bo glasba osredotočila na igralske predstave, tok zgodbe, nedvomno družbeno prekrivanje filma. Vse to lahko podčrta Dovčeva izvrstno grajena glasba.« Pred tem se je Janez Dovč že izkazal z glasbo za film Drevo (2014), prvenec režiserke Sonje Prosenc.

Film se dogaja v sedanjosti na Češkem. Glavna oseba Pavel je kemik, ki je vrsto let delal v Izraelu. Tam je bil priča nekaj terorističnim napadom. Uspelo mu je celo onesposobiti bombo. Po vrnitvi na Češko ga stari prijatelj prosi, da mu pomaga pri vodenju drona za snemanje komercialnih videov in oglasov. Delata za umetniške aktiviste, ki so kritični do vlade in politične ureditve, pa tudi za politika, ki kandidira za češkega predsednika. Film ne opravičuje nasilja. Gre za sliko osebe, ki razmišlja na nenavadne načine. Z njegovimi rešitvami se ne moremo poistovetiti, a nekateri njegovi dvomi in misli se nas bi morali dotakniti. Gre za film, ki je poln absurdnega humorja, čudnih junakov in njihovih teorij. V njem je tudi veliko akcije. In nekaj upanja.

V glavnih vlogah igrajo: Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová, Richard Stanke, Zuzana Fialová in Miroslav Hanuš. Pri filmu sodelujejodirektor **fotografije Alexander Šurkala, montažer Vladimír Barák, scenograf Nikola Tempír, kostumografka Michaela Horáčková Hořejší, zvok Petr Neubauer, izvršna producentka Klára Botlíková, producenta filma sta Petr Zelenka in Martin Senhal.

Slovensko filmsko ekipo poleg Janeza Dovča sestavljajo še: Mojca Gorogranc Petrushevska (oblikovalka maske), Aljoša Korenčan (snemalec in steadicam ), Julij Zornik (miks glasbe) in drugi ustvarjalci ter glasbeniki iz društva Zlata struna, pod dirigentskim vodstvom Gorana Krmca. 

Glavni producent filma je 0,7km films iz Prage, soproducenti so: Češka televizija, Punchart films iz Bratislave, Fabula iz Ljubljane, RTV Slovenija, Laska Valka iz Prage, Innogy in Hangar films, prav tako iz Prage. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, ter Češkega filmskega sklada in Avdiovizualnega sklada iz Slovaške. 

Kinematografsko premiero na Češkem je film imel v mesecu februarju tik pred korono, ki je tudi prekinila distribucijo. Do sedaj si ga je ogledalo 45.000 gledalcev, v prihodnjem tednu bo stekla še kinematografska distribucija na Slovaškem. V Sloveniji se kinematografska distribucija načrtuje v naslednjem letu, slovenski distributer bo Fivia. 

Petr Zelenka je renomiran češki scenarist in režiser, za svoja dela je prejel več kot 30 filmskih nagrad, s svojimi filmi je zmagoval na večjih filmskih festivalih kot so Karlovi Vari, Rotterdam, itn. 

Je tudi dramatik. Dve njegovi drami so uprizorili tudi v Mestnem gledališču Ljubljanskem in sicer Zgodbe vsakdanje norosti (2007) v režiji Barbare Hieng Samobor in Odhodi vlakov v režiji Primoža Ekarta (2018).

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO