27. oktober 2020

Mednarodna premiera filma Antigona – kako si upamo!

Letošnja 24. edicija češkega mednarodnega dokumentarnega filmskega festivala Ji.hlava IDFF bo potekala na spletu od 27. oktobra do 8. novembra. V tekmovalni program devetih filmov sekcije Med morji (Between the Seas) se je uvrstil tudi celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona -- kako si upamo! režiserja Janija Severja.

Antigona, kako si upamo! je nastala po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka. Slavljena kot junakinja odpora proti državni oblasti se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas. In vendar, ali gre res za emancipatorno junakinjo? Ali pa je tudi ona del problema? Čas je, da odkrijemo »odvratno mrmranje življenja« v svetu desnega fundamentalizma, klimatskih sprememb in neizmerne neenakosti. Film predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najbolj vitalna vprašanja našega časa.

V filmu igrajo: Primož Bezjak (Kreon), ki je na minulem 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Anja Novak (Antigona), Matija Vastl (Terezijas), Žan Perko (Hajmon), Jure Henigman (vodja zbora), Doroteja Nadrah (zboristka), Matej Zemljič (zborist) in Gregor Prah (Polinejk). 

Scenarij za film so napisali Miloš Kalusek, Jani Sever in Stojan Pelko. Direktor fotografije je Mitja Ličen, montažer Miloš Kalusek, ki je na 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo montažo, scenografinji Lara Štefančič in Tina Kolenik, slednja je poskrbela tudi za kostumografijo, oblikovalka maske je Lija Ivančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik in kolorist Teo Rižnar. Producentka filma je Nina Jeglič iz produkcijske hiše Sever&Sever, soproducent je RTV Slovenija, film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Poleg že dveh omenjenih vesen je film na 23. Festivalu slovenskega filma prejel še vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov (Fipresci) za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu. 

Inštitut dokumentarnega filma pa bo v sklopu festivala tudi letos, prav tako preko spleta, organiziral »East Silver Market« s filmi iz srednje in vzhodne Evrope za filmske profesionalce. Za nagrado srebrno oko se bo potegoval tudi slovensko-ruski film Zgodbe iz kuhinje režiserja Miha Mohoriča, ki je za film spisal tudi scenarij in poskrbel za fotografijo. Gre za dokumentarni film, ki vzame trnek in nanj nasadi preprosta, navadna človeška čustva in nas skozi sedem ruskih zgodb popelje v svetove, ki se sprva zdijo tako zelo oddaljeni, hkrati pa so nam tako zelo blizu.

V filmu nastopajo: Jurij Aleksejev, Dmitrij Bogatenkov, Ljudmila Caregorodceva, Ženja Jevgenijev, Andrej Afanasjev, Sergej Čilikov in Romka Ohotnikov. Producent filma je Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, soproducenta sta Sagar Kolektiv in RTV Slovenija.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO