2. oktober 2023

Kratki film Za Vogalom Martina Turka na festivalu Uppsala

Slovenski kratki film Za Vogalom produkcijske hiše Bela film občinstvu prinaša globoko sporočilo o medvrstniškem nasilju in vplivu, ki ga ima (ne)prisotnost odraslih na dejanja otrok. Film režiserja in scenarista Martina Turka je že prejel posebno nagrado žirije na Budapest Movie Awards in posebno nagrado žirije na 28. mednarodnem filmskem festivalu za otroke La Matatena A.C. v Mehiki. Konec oktobra se bo potegoval za naslov najboljši otroški film na enem najprestižnejših festivalov kratkega filma na svetu 42. festivalu kratkih filmov Uppsala na Švedskem.

Za Vogalom sledi enajstletnemu Nejcu, ki postane priča medvrstniškemu nasilju. Nejc stke prijateljstvo z žrtvijo nasilja Timijem, a se izkaže, da Timi ni edina žrtev te zgodbe. Film, ki deloma izhaja iz osebnih izkušenj režiserja in scenarista Martina Turka, poudarja pomen sočutja in podpore v otroškem svetu ter osvetljuje posledice (ne)prisotnih odraslih. »Ko se je moj sin nekoč stepel v šoli, nisem vedel, kako naj se odzovem, saj nisem poznal vseh okoliščin in nisem vedel, kdo ima prav. V kompleksnosti otroškega sveta je veliko odtenkov resnice in na situacijo sem poskušal pogledati kar se da nepristransko in skozi oči vpletenih otrok. Ta situacija me je potem vodila k snovanju in realizaciji kratkega filma Za vogalom,« pripoveduje Turk.

Film se je v letu in pol že predstavil na več kot 25. mednarodnih festivalih po različnih celinah in državah, vključno s Poljsko, Norveško, Hrvaško, Brazilijo, Makedonijo, ZDA, Belgijo, Kanado, Severno Irsko, Madžarsko, Italijo, Bolgarijo in Mehiko. Oktobra potuje v Francijo na Festival male šole kratkega filma (Festival International du Film de Nancy), novembra pa še v Grčijo na Athens International Children’s Film Festival in v Nemčijo na Braunschweig Film Festival. Vrhunec te jeseni bo gotovo nastop filma na 42. festivalu kratkega filma Uppsala na Švedskem, ki se ponaša z akreditacijo ameriške filmske akademije oscars, poleg tega pa tudi Evropske filmske akademije in Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost za najboljše britanske in mednarodne prispevke k filmu bafta. Slovenskim otrokom je Za vogalom na voljo v okviru programa Kinodvora Film in duševno zdravje, pri oblikovanju katerega je sodeloval tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Program se osredotoča na pomembnost preprečevanja medvrstniškega nasilja in promocijo čustvenega zdravja otrok, filmi ter dejavnosti za otroke, mlade in pedagoge pa poleg Kinodvora potekajo tudi v drugih kinematografih Art kino mreže Slovenija. Film Za Vogalom še vedno ostaja dostopen v Kinodvoru tudi kot del izbora filmov Kratkohlačniki. V Kinodvoru je bil film tudi na rednem sporedu kot predfilm islandskega filma Do zmage in naprej. Za Vogalom je obenem del izobraževalnih programov v nemških šolah, poljskim šolarjem pa je na voljo prek spletnega portala Laboratorium filmowe, ki je namenjen izobraževanju mladih preko filma. Film Za vogalom je prejel finančno podporo Slovenskega filmskega centra ter tehnično podporo Filmskega studia VIBA film. Ustvarjalci filma, tehnični podatki in mnenja gledalcev so na voljo na spletni strani Bela film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO