1. julij 2024

"Kam je izginil Jersey" ali kako se Mark Wahlberg in Halle Berry znajdeta v Piranu

Na Netflixov film, ki je nastajal tudi v Piranu, bo treba sicer še nekoliko počakati, za kakšno kuliso se je izkazalo slikovito slovensko obalno mesto, pa v nekaj kratkih trenutkih pokaže že napovednik akcijskega trilerja The Union. Na Netflixu si bo The Union mogoče ogledati od 16. avgusta dalje, vseeno pa je odlomke iz kar nekaj kadrov, posnetih v Piranu, vidnih tudi v nedavno objavljenem napovedniku. Kot vemo že od snemanja naprej, igrata glavni vlogi v trilerju režiserja Juliana Farina hollywoodska zvezdnika Halle Berry in Mark Wahlberg.

Mark Wahlberg igra Mika, gradbenega delavca z Jerseyja, ki ga nekdanja srednješolska ljubezen Roxanne (Halle Berry) potegne v svet vohunov in tajnih agentov. Stvar je v tem, da je bil ukraden seznam z identitetami vseh ameriških vohunov in agentka Roxanne rekrutira Mika, da ji ga kot nekdo, ki ga nihče ne pozna, pomaga vrniti. Nenadoma se znajde v visoko tvegani misiji, ki protagonista popelje v različna evropska mesta (citat v naslovu se sicer navezuje na trenutek, ko se Mike zmeden zbudi v Londonu namesto Jerseyju). Med nevarno misijo je ves čas jasno, da je iskrica med Mikom in Roxanne še vedno prisotna. "Zares sem vesela, da sem se vrnila v lokal," slišimo reči Roxanne.

Scenarij filma podpisujeta Joe Barton in David Guggenheim, v filmu pa med drugim igrajo še Mike ColterAdewale Akinnuoye-AgbajeJessica De GouwAlice Lee in Jackie Earle Haley.

V nedavnem intervjuju za Entertainment Weekly je Wahlberg dejal, da mu je bilo sodelovanje z Berry v absolutno veselje. "Od nekdaj sem njen velik oboževalec in občudovalec njenega dela. Kakršno koli delo s Halle je nadvse lahka in prijetna naloga."

Snemanje v Piranu je potekalo septembra leta 2022, glavno snemalno enoto pa so si takrat ogledali tudi ministrica kulturo Asta Vrečko, minister za gospodarstvo Matjaž Han in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. Srečali so se z režiserjem Farinom, izvršno producentko Jennifer Madeloff in člani filmske ekipe.

"Pomemben dogodek za slovensko filmsko industrijo" Vrečko je takrat poudarila, da je snemanje največjega filmskega projekta v Sloveniji pomemben dogodek za slovensko filmsko industrijo. Omenila je, da so v obsežen projekt "vključene tudi slovenske soproducentske ekipe in veliko slovenskih delavcev in delavk na področju filma, ki sodelujejo s kolegi in kolegicami iz najrazličnejših držav, saj so takšne velike produkcije vedno tudi mednarodne".

"Potrditev, da imamo v Sloveniji odlične snemalne lokacije" Nataša Bučar pa je odločitev producentov za snemanje pri nas takrat razumela kot "potrditev, da imamo v Sloveniji odlične snemalne lokacije, izkušene filmske delavce in vso potrebno infrastrukturo za servisiranje tudi največjih filmskih produkcij na svetu".

Akcijski triler The Union so snemali na različnih lokacijah v Sloveniji, večji del v Piranu. Predvidenih je bilo 17 snemalnih dni. Pri projektu je sodelovalo več kot 340 slovenskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe. Slovenski sodelavci so bili prisotni na več ravneh, in sicer v organizaciji, produkciji, na področju scenografije, tudi v tehnični ekipi, pa tudi asistenti v sektorjih kostumografije in filmske maske in sektorja slike in zvoka. Prav tako so angažirali številne vajence, vključenih pa je tudi na stotine statistov. Predvideno število vseh sodelujočih slovenskih in tujih filmskih delavcev je bilo 650, z igralci in statisti pa naj bi se število povzpelo na kar 1500. Skupna predvidena poraba sredstev za priprave in snemanje v Sloveniji je bila ocenjena na deset milijonov evrov. Netflix, ena vodilnih platform za ogled filmov in televizijskih serij, ima po lastnih navedbah v več kot 190 državah 270 milijonov naročnikov.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO