2. oktober 2020

Izbrisana režiserja Miha Mazzinija na Festivalu balkanskega filma v Rimu

Festival bo potekal od 8. do 11. oktobra v kinu »Casa del Cinema« v Rimu. Njegov cilj je italijanskemu občinstvu približati izjemno dediščino balkanske kinematografije, ki je med najbolj raznolikimi v Evropi. Festival je namenjen tudi spodbujanju dejavnega sodelovanja filmskih centrov Albanije, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Severne Makedonije, Črne Gore in Slovenije pri predlogih za ustanovitev novih italijanskih in balkanskih javnih skladov, ki sta jih pripravila italijansko Ministrstvo za kulturo ter združenje ANICA. Gre za skupno večstransko zavezo, ki spodbuja sodelovanje in koprodukcije v kinematografiji v okviru zanesljive vseevropske kakovosti in procesov vključevanja.

Filmska dela, ki bodo prikazana na Festivalu balkanskega filma, izstopajo kot posebej dragoceni in pomembni dosežki.

Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija bo na sporedu v nedeljo, 11. oktobra ob 19. uri, sicer pa se bo festival začel s severno-makedonskim dokumentarnim filmom Medena dežela, ki je bil nominiran za številne nagrade, režirala pa sta ga Tamara Kotevska in Ljubomir Stefanov.

Film Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Protagonistka filma Judita Franković Brdar je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba). Film je leta 2018 imel mednarodno premiero v tekmovalnem programu filmskega festivala »Black Nights« v Talinu.

V njem igrajo tudi: Maruša Majer, Marko Mandić, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO