19. oktober 2023

Gregor Andolšek snema To je rop!

Včeraj se je na Vršiču začelo snemanje novega igranega celovečernega filma To je rop! režiserja Gregorja Andolška.

Črna komedija režiserja in scenarista Gregorja Andolška pripoveduje o Rajku (Stane Tomazin), poklicnem čarovniku, ki si med delom v nakupovalnem središču zlomi roko. Neuspešno poskuša od zavarovalnice Tangenta dobiti odškodnino, le dobrosrčni zavarovalniški agent Marcel (Gregor Čušin) začuti njegovo stisko in mu poskuša pomagati do odškodnine tako, da se obrne kar na direktorja zavarovalnice (Uroš Smolej). Ko tudi pri njem ni posluha za Rajkov primer, se Marcel odloči, da bo direktorja ugrabil. Na begu z ugrabljenim direktorjem se jim nepričakovano pridruži urbana nomadka (Tijana Zinajič), ki s svojo drugačnostjo Rajka privlači. Skupaj se pred policijo zatečejo v skrito lovsko kočo. A policija jim je za petami in izkaže se, da je ugrabitev direktorja še najmanjši zločin, ki ga preiskujejo.

Gregor Andolšek je scenarij za film spisal skupaj s soscenaristoma Miho Zbašnikom in Markom Bratušem. O filmu je povedal: »To je rop! je film o boju slehernika, ki se znajde pred neusmiljenim sistemom, ki mu ni kos. Film si predstavljam kot mešanico žanrov, ki jih imam rad; komedije, a hkrati tudi kriminalke, filma ceste in pregona. Ni zamišljen kot socialna drama, čeprav je tematsko družbeno kritičen, se vseeno bolj fokusira na smeh in avanturo ter občutek, da so mogoče najlepši trenutki v življenju ravno ti brezupni in absurdni boji za naš obstoj.«

V 33 snemalnih dneh bodo film snemali na različnih lokacijah v Ljubljani, Vipavi, Ajdovščini, na Vršiču, Jezerskem, v Kranju in Bohinju. Snemanje se bo predvidoma zaključilo 10. decembra 2023. Film nastaja v produkciji Temporame, producentov Jerce in Andraža Jeriča. Direktor fotografije je Miloš Srdić, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Urška Recer, oblikovalka maske Lija Ivančič, montažer Anže Verdel, skladatelj glasbe pa Blaž Gracar. Film nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in RTV Slovenija.

»Glede na to, s kakšno ekipo in s kakšno igralsko zasedbo se že precej časa vneto in strastno pripravljamo, se veselim, da naš film zaživi in da je končno padla prva klapa. Upam, da bomo ustvarili komunikativen film, v katerem se bodo gledalci prepoznali in ob katerem se bodo lahko smejali na svoj račun,« je še dodal režiser. To je rop! je samostojni celovečerni igrani prvenec Gregorja Andolška, ki je v tandemu s Tijano Zinajič že leta 2015 režiral srednjemetražni film Zgodbe iz sekreta. Andolšek je član in soustanovitelj Benjamin Produkcije ter avtor več videospotov in dveh kratkih filmov, Tunel (2018) in Entre Potes (2007), ki sta obiskala več mednarodnih festivalov. Andolšek je leta 2008 diplomiral iz filmske režije v Parizu na šoli EICAR, sicer pa je tudi kitarist in vokalist glasbene skupine Čao Portorož.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO