15. avgust 2021

Glavna nagrada dokumentarnega festivala Dokufest Prizren za Odpuščanje režiserke Marije Zidar

V soboto, 14. avgusta, se je s podelitvijo nagrad zaključil 20. festival za dokumentarne in kratke filme Dokufest v Prizrenu. V glavni tekmovalni sekciji festivala Balkan Dox je nagrado za najboljši dokumentarni film prejel prvenec slovenske režiserke Marije Zidar z naslovom Odpuščanje. Žirija v sestavi Marko Stojiljković, Norika Sefa in Ivan Ramljak, je v utemeljitvi zapisala:

»Pri ustvarjanju dokumentarnih filmov nekatere teme zahtevajo obravnavo in pristop, ki sta težja in morata biti bolj rahločutna kot pri drugih temah. V Odpuščanju je Marija Zidar poskusila in uspela tako videti kot prikazati celotno sliko krvnega maščevanja in poskusov sprave med družinama, zakoreninjenima v starodavnih rodovnih zakonih, ki veljajo v odmaknjenem goratem predelu severne Albanije. V filmu je zavzela perspektivo tako notranjega kot zunanjega opazovalca; njen pogled na temo in vpletene protagoniste je izjemno rahločuten in etičen, zato protagonisti delujejo kot kompleksni in razdelani liki, ne da bi pri tem izgubili svojo pristnost ali dajali najmanjši vtis izkoriščanosti. Prek vizualne privlačnosti lepih, a neizprosnih gora se družbena krajina gladko in domiselno povezuje z naravno, zaradi česar je Odpuščanje zaokrožen, pametno narejen, prepričljiv in zanimiv film, ki je pomemben tako na formalni kot na vsebinski ravni.«

Film, ki je svetovno premiero doživel na dokumentarnem festivalu CPH:DOX (21. april – 2. maj) v tekmovalni sekciji »Next:Wave«, bo v naslednjih dneh prikazan tudi na Sarajevskem filmskem festivalu, kjer se bo v tekmovalni sekciji dokumentarnih filmov potegoval za dve nagradi; srce Sarajeva in posebno nagrado za promocijo enakosti spolov.

Festivalsko pot bo film nadaljeval v Severni Makedoniji na festivalu Makedox (19.8. – 26.8.), novembra pa na filmskem festivalu v Sydneyu, bo kot prvi slovenski film prikazan v sekciji EUROPE! VOICES OF WOMEN IN FILM. V Sloveniji bo film prvič na ogled na festival Dokudoc v soboto, 18. 9. 2021, ob 20ih v Lutkovnem gledališču Maribor.

Observacijski dokumentarec je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije in soproducentom Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji, pripoveduje pa zgodbo o poskusu sprave med dvema družinama v odmaknjenem albanskem visokogorju, v katerem je bilo po večletnem sporu ubito 18-letno dekle. Čeprav je morilec - očetov bratranec - v zaporu, pa se dekletov oče sooča s pritiski tako tradicionalnega okolja kot sodobnega mediatorja iz prestolnice; morilčevi družini, kot kristjan, naj bi ne samo odpustil, temveč se z njo spravil - v skladu z zdaj že napol pozabljenim kanonom, albanskim plemenskim zakonom, ki je od družine žrtve zahteval ali maščevanje ali spravo.

Film, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo (producent je Danijel Hočevar, pridružena producentka Katja Lenarčič), je bil razvit na delavnicah »BDC Discoveries« in »dok.incubator« ter predstavljen na soprodukcijskih srečanjih »Dok co-pro market« in »Last Stop Trieste«, na slednjem je prejel First Hand Fund Award.

Montažer Uroš Maksimović, so-montažerka Mariana Kozáková, zvok Miloš Drobnjaković, Julij Zornik, Jovo Kljajić, skladatelj Dimitrije Vasiljević, kolorist Teo Rižnar.

Dokumentarni film je nastal v soprodukciji z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora). Soproducent filma je RTV Slovenija, nastal pa je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, Filmskega centra Črne gore in Kosovskega kinematografskega centra, ob podpori evropskega sklada Eurimages in programa Ustvarjalna Evropa MEDIA pri Evropski komisiji in v sodelovanju s Filmskim studiom Viba film, Friendly Production, NuFrame in 001.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO