13. februar 2023

Film Urše Menart bo predstavljen na soprodukcijski tržnici 73. Berlinala

Na soprodukcijski tržnici 73. Berlinala, ki bo potekal med 16. in 26. februarjem se bo predstavil novi film v razvoju Urše Menart Vse kar je narobe s tabo. Gre za prvo slovensko udeležbo na soprodukcijski tržnici v 16 letih.

Osamljena, brezposelna Maruša se odpravi na Nizozemsko, da bi obiskala svojo karizmatično, a hudo bolno prijateljico Aljo, ki jo pozna zgolj prek interneta. Srečanje v živo kmalu razkrije neprijetna dejstva, ki postavijo njuno prijateljstvo na preizkušnjo.

Film subtilno zaznava mentalno stanje mlade generacije, ki si še utira pot v družbo in ki jo zaznamuje družbeni fenomen »epidemije osamljenosti«, stanje, ki ga je pandemska kriza le še okrepila. Film skozi zgodbo o nenavadnem prijateljstvu dveh žensk v ospredje postavlja teme kot so sodobne migracije, iskanje identitete in prostora zase v sodobni družbi ter poudari absurdno nasprotje: na eni strani močno globalno povezanost generacije, na drugi pa vse večjo osamljenost posameznikov v njej.

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, producenta Danijel Hočevar in Katja Lenarčič sta ob tem povedala: “Veseli nas, da bo projekt Vse kar je narobe s tabo, režiserke Urše Menart letos predstavljen na eni izmed najpomembnejših in najprestižnejših koprodukcijskih tržnic na svetu, Berlin Coproduction Market. Projekt je bil izbran med več kot 300 prijavami in bo tako eden izmed 33 filmskih projektov v razvoju, ki se bo med 18.- 20. februarjem imel priložnost predstaviti potencialnim financerjem, koproducentom in prodajnim agentom. Še posebej smo ponosni, da smo del selekcije, saj gre za četrti slovenski projekt, ki je sprejet na koprodukcijsko tržnico v vseh letih obstoja in prvi po kar 16. letih. V Sloveniji in Srbiji je film že prejel sredstva za realizacijo, koprodukcijska tržnica je tako idealna priložnost za pridobivanje dodatnih partnerjev in promocijo filma, saj se mednarodnega filmskega festivala v Berlinu, enega najpomembnejših festivalov kategorije A, vsako leto udeležijo producenti in filmski odločevalci s celega sveta.”

Vse kar je narobe s tabo je drugi celovečerni film Urše Menart, ki je teta 2010 je diplomirala iz filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Dela kot režiserka in scenaristka igranih in dokumentarnih filmov in oddaj, od leta 2010 dalje je samozaposlena v kulturi kot režiserka in scenaristka. Je članica Evropske filmske akademije, Društva slovenskih režiserjev (2019-2020 tudi predsednica DSR) in Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev.

Kot soproducenta se pod film podpisujeta še Thalia Production (RS) in RTV Slovenija (SI). Film ima zagotovljeno financiranje s strani Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra v Srbiji, Creative Europe - MEDIA in Re-Act.

Prvi dan festivala, 16. Februarja ob 18:15 v CinemaxX 11, bo sejemsko projekcijo doživel prvenec Ivana Gergoleta Mož brez krivde, produkcija Staragara, ki je svetovno premiero imel novembra 2022 na festivalu Black Nights v Talinu.

Film pripoveduje o Angeli, azbestni vdovi, ki spozna moškega odgovornega za smrt njenega moža. Da bi ga lahko kaznovala, postane njegova negovalka, s tem pa se poda v čustveni labirint, v katerem ne ločuje maščevanja od odpuščanja in laži od resnice.

V sklop 21. edicije Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta, sta se uvrstila režiser Peter Cerovšek in montažer Lukas Miheljak.

Peter Cerovšek je filmski ustvarjalec, scenarist, režiser, kurator, kritik in publicist. Je direktor Festivala kratkega filma (FeKK) v Ljubljani in Centra za sodobno umetnost SCCA Ljubljana, kjer vodi tudi arhiv za umetniški video, film in nove medije. V koprodukciji s Kinoteko je ustanovil festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana. Je tudi kurator programa kratkega filma na ljubljanskem filmskem festivalu (Liffe), ustanovitelj, producent in eden od mentorjev scenaristične delavnice Kratka scena.

Lukas Miheljak je diplomiral iz montaže na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Leta 2019 je bil izbran med talente filmskega festivala v Sarajevu. Poleg mnogih videospotov, se je kot montažer podpisal tudi pod kratki film Sestre, ki je na festivalih po svetu dobil številne nagrade, tudi za montažo.

Knjiga slovenske avtorice Dijane Matković Zakaj ne pišem, ki je izšla pri Cankarjevi založbi leta 2021, je uvrščena med enajst izbranih literarnih predlog, ki bodo 20. februarja predstavljene v okviru prireditve Books at Berlinale in v sodelovanju s frankfurtskim knjižnim sejmom, katerega častna gostja je letos Slovenija.

Avtofikcijski, esejistični roman Zakaj ne pišem, ki je tudi v Sloveniji velika leposlovna knjižna uspešnica, je bil izbran med 190 naslovi iz več kot 30 držav. Gre za prvi slovenski knjižni naslov doslej, ki ga je žirija uvrstila v ožji izbor. V obrazložitvi je komisija zapisala, da so pri vseh izbranih naslovih prepoznali velik potencial za možnost adaptacije v film in televizijsko nadaljevanko. Založbe in literarne agencije bodo naslove predstavile več kot 550 producentom in investitorjem koprodukcij.

Roman s prizori iz avtoričinega življenja, ki so močno prepleteni z družbeno in literarno refleksijo, pripoveduje o silnicah, ki tistim od spodaj onemogočajo eksistenco in ustvarjanje. Toda prav lahko bi bil naslov tudi Zakaj pišem, saj obenem pokaže, da se lahko krivicam zoperstavimo s preseganjem in spajanjem identitet v razredno zavest in z ustvarjanjem širše, solidarne skupnosti. Gre za roman tega trenutka, roman družbe poznega kapitalizma 21. stoletja, ki mu je Dijana Matković našla jezik – odkrit do bolečine, prežet z analitičnim dvomom in bojevit v svoji zahtevi po resnici.

Dijana Matković (1984) je pisateljica, prevajalka in publicistka, urednica portala Disenz. Avtorica zbirke kratke proze V imenu očeta (2013).

Preostali izbrani knjižni naslovi prihajajo iz Avstrije, Francije, Nemčije, Mehike, Nizozemske, Španije, Velike Britanije in Norveške.

Slovenski filmski center - osrednja filmska institucija v Sloveniji bo že osemnajstič predstavljala slovenski film na skupnem prizorišču s Češkim kinematografskim skladom in Slovaškim filmskim inštitutom, pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.

Ob tej priložnosti je Slovenski filmski center pripravil tudi novi filmski vodič za leto 2023.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO