8. marec 2023

Film Temni pokrov sveta na 25. Festivalu dokumentarnega filma

Festival dokumentarnega filma bo potekal od 10. do 17. marca v Ljubljani. V programsko sekcijo Aktualni, družbeno kritični se je uvrstil slovenski film Temni pokrov sveta v režiji Amirja Muratovića.

Matevž Lenarčič nam s svojim nenavadnim, včasih prav skrajnim pogledom na svet želi sporočiti, da nujno potrebujemo spremembo trenutne gospodarske ureditve, ki je okoljsko in družbeno popolnoma nevzdržna. Namesto gospodarske rasti potrebujemo odrast in globalno enakopravno porazdelitev dobrin. Pustili smo se zapeljati neoliberalnemu razmišljanju, ki nas sili le v delo, več dela, več zaslužka, da bi kupovali igračke, ki jih ne potrebujemo. Obremenjujemo zemljo, izrabljamo naravne vire, onesnažujemo okolje.

Režiser Amir Muratović je dejal: Ko sem se pridružil Radu pri spremljanju Matevževih podvigov, sem poskušal film o pustolovskem pilotu spremeniti v okoljski film. Neverjetno skromni Matevž nas je vlekel stran od njegove osebne zgodbe in potrebovali smo čas za spoznanje, da je on tisti, ki naj nas vodi od prvega do zadnjega posnetka. Matevž je kot Superman, ki rešuje svet. Ob filmskem junaku, ki je v krhki letalski lupini sam nekajkrat obkrožil zemeljsko oblo, stal na vrhu osemtisočaka in se med prvimi povzpel na neosvojljivi Cerro Torre, za nameček je odličen fotograf in še pisatelj povrhu, druge poti pravzaprav ni.

Film bo na sporedu 12. 3. (18:30) in 18. 3. (20:00) v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Pri filmu so sodelovali tudi direktor fotografije Rado Likon, ki se je snemanja lotil še preden je k projektu pristopil Muratović, sodelavec pri scenariju Gorazd Suhadolnik, avtor glasbe Janez Dovč, oblikovalec zvoka Borut Berden in avtorica animacije Irena Romih. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Cebram, kot soproducenti so sodelovali RTV Slovenija in Studio ritem.

Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO