12. oktober 2021

Film Sadeži pozabe nominiran za Evropsko univerzitetno filmsko nagrado (EUFA)

Grško-poljsko-slovenska soprodukcija Sadeži pozabe Christosa Nikouja je med petimi filmi, nominiranimi za Evropsko univerzitetno filmsko nagrado (EUFA) Evropske filmske akademije in festivala Filmfest Hamburg. Scenarij za film sta napisala režiser in Stavros Raptis, v njem pa igrajo Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Anna Kalaitzidou in Argiris Bakirtzis. Slovenska soproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo. Pri filmu sodelujejo v tonski post produkciji še Sašo Kalan, Tom Lemajič in Rudi Jeseničnik. Film je imel na lanskem festivalu v Benetkah svetovno premiero v tekmovalnem programu, bil je otvoritveni film sekcije Horizonti. Na 23. Festivalu slovenskega filma je prejel vesno za manjšinsko soprodukcijo in vesno za zvok. Na lanskem Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu pa je prejel Vodomca za najboljši film.

Moški srednjih let se znajde sredi pandemije skrivnostne bolezni, ki povzroča nenadno izgubo spomina. Po nasvetu zdravnikov se vključi v posebni program, s pomočjo katerega naj bi si zgradil novo identiteto. Vsak dan mora opraviti nalogo, ki jo prejme na kaseti, nove spomine pa zabeležiti s polaroidnim fotoaparatom.

Režiser, ki so ga kritiki ob beneški premieri razglasili za novi up grškega novega vala, prinaša komično, nadrealistično in čudno aktualno zgodbo o identiteti, spominu in izgubi, postavljeno v svet, ki ga je zajela skrivnostna pandemija.

Poleg Sadežev pozabe se je med nominirance uvrstil tudi film Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić, ki je nastal v soprodukciji Bosne in Hercegovine, Avstrije, Nizozemske, Francije, Poljske, Norveške, Nemčije, Romunije in Turčije.

Nagrado, ki je bila uvedena leta 2016, podeljujejo univerzitetni študenti iz vse Evrope na podlagi izborov Evropskih filmskih nagrad 2021 za igrani in dokumentarni film.

Nominirane filme si bo ogledalo in o njih razpravljalo 26 univerz v 26 državah, vsaka ustanova pa bo izbrala svoj najljubši film. V začetku decembra se bo po en predstavnik študentov z vsake univerze udeležil tridnevnega digitalnega posvetovalnega sestanka, na katerem bodo izbrali skupnega zmagovalca. Zmagovalec bo razglašen 8. decembra, tik pred letošnjo podelitvijo Evropskih filmskih nagrad, ki bo 11. decembra.

Cilj te pobude Evropske filmske akademije in Filmfesta Hamburg je pritegniti mlajše občinstvo, širiti evropsko idejo in prenesti duh evropske kinematografije na občinstvo univerzitetnih študentov. Podpira tudi razširjanje filmov, filmsko vzgojo in kulturo razpravljanja.

Evropsko univerzitetno filmsko nagrado 2021 podpirata Hamburg Marketing in Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.

Slovensko občinstvo si bo film Sadeži pozabe, ob prisotnosti režiserja, lahko premierno ogledalo v sredo, 20. oktobra ob 20.30 uri, v Mestnem Kinodvoru v Ljubljani.

Vir: Slovenski filmski Center

POVEZANO