3. september 2024

Film Opazovanje na jubilejni dvajseti izdaji mednarodnega filmskega festivala Miskolc

Od 6. do 14. septembra bo potekala jubilejna 20. izdaja mednarodnega filmskega festivala v Miskolcu na Madžarskem. V uradni tekmovalni program Vzhodna Evropa se je med 8 filmov uvrstil slovenski celovečerni film Opazovanje režiserja Janeza Burgerja. Film, ki je imel mednarodno premiero novembra 2023 na mednarodnem filmskem festivalu v Talinu (Black Nights Film Festival), je na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljšo žensko vlogo (Diana Kolenc). Film je nastal v produkciji Staragara in je slovensko-hrvaško-italijansko-makedonska soprodukcija. Scenarij za film sta napisala Janez Burger in Srdjan Koljević, direktor fotografije je bil Marko Brdar, ob Diani Kolenc pa so nastopili še Nataša Keser, Vladimir Vlaškalić, Jure Henigman in Benjamin Krnetić.

Burgerjev film v ospredje postavlja odgovornost posameznika, predvsem v primerih, ko je priča nasilju in kaznivim dejanjem, četudi zgolj preko družbenih omrežij. Zgodba zasleduje reševalko Laro, ki Kristijanu pomaga do oskrbe v bolnišnici, potem ko so ga neznanci brutalno pretepli in to v živo prenašali po facebooku. Čeprav si je šokantni dogodek ogledalo skoraj dvajset tisoč ljudi, nihče ni poklical policije. Po dogodku Lara na družbenih omrežjih začne dobivati nove videoposnetke, ki prikazujejo neznance, kako brezbrižno opazujejo omenjeno pretepanje. Ko to prijavi policiji, se vse skupaj žal ne konča, temveč samo še stopnjuje, Laro pa vse bolj pesti občutek krivde in vpletenosti.

O svojem šestem celovečernem igranem filmu je režiser Janez Burger povedal: »Nikoli nisem bil pristaš apokaliptične vizije sveta, a vedno bolj mi postaja jasno, da današnje razmere niso več šala. In nič ne naredimo glede tega. Resno me skrbi vseprisotna pasivnost. Ne gre za pasivnost v smislu aktivnosti, kjer se ves čas borimo za bolj ali manj zadovoljiv življenjski standard, ampak se utapljamo v drugi obliki pasivnosti, ki ruši sam temelj človečnosti - empatijo. Brez empatije in njenih posledic nismo več  ljudje. In nismo več družba. Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili tako povezani in hkrati tako sami. Atomizirani.«

Na spletni strani madžarskega festivala so o filmu zapisali: »Janez Burger z vznemirjajočimi telefonskimi klici, grozečimi sporočili in prikritim nadlegovanjem paranojo pripelje do ekstrema.«

Filmski kritik Marko Stojiljković pa je za portal Cineuropa o filmu napisal: »Tako kot v večini Burgerjevih igranih filmov, režiser tudi tokrat preučuje današnjo družbo, v kateri primanjkuje empatije in človečnosti. Vprašanje, ki ga želi tokrat zastaviti je, ali je zgolj opazovanje zločina, ne da bi karkoli storili (zlasti v digitaliziranem svetu), samo po sebi kaznivo dejanje in kakšna bi morala biti pravična kazen zanj... Novost  pa je Burgerjevo poigravanje z idejami žanrskega filma, ki prepleta socialno dramo s psihološkim trilerjem, suspenzom in grozljivko. Opazovanje je prepričljiv filmski izdelek, ki v prefinjenem jeziku komentira surovost realnosti in pri tem zastavlja nekaj pomembnih vprašanj«.

Film bodo na festivalu predvajali v petek 6. in soboto, 7. septembra, režiser Janez Burger bo prisoten na obeh projekcijah. Predstavitev na poznopoletnem filmskem festivalu v Miskolcu je uvod v slovensko distribucijo filma, ki se bo začela 26. septembra v ljubljanskem Cineplexxu v distribuciji Fivie, v Kinodvoru pa bo prva projekcija na sporedu 1. oktobra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO