16. julij 2020

Film Deveti krog Franceta Štiglica v programu Cannes Classics

V programu Cannes Classics bodo že drugič gostili film Franceta Štiglica. Po uvrstitvi digitalno restavriranega filma Dolina miru (1956), leta 2016 in obeležitve 60-letnice njegovega nastanka in premiere na festivalu, je to letos uspelo tudi njegovemu filmu Deveti krog (1960). 

Takratno hrvaško producentsko podjetje Jadran film je Štiglicu ponudilio režijo scenarija Zore Dirnbach. Film je postavljen v vojni čas v Zagreb, vendar predstavlja zagate židovske družine, ki bi jih ta imela povsod po Evropi: Ruth in njena starša sta na obisku pri "pravoverni" družini. Ko nastopi policijska ura, se starša odpravita domov, Ruth pa prespi pri prijateljih. Ko se naslednji dan vrne domov, ugotovi, da so starša odpeljali v taborišče. Prijatelji želijo Ruth obvarovati tako, da bi jo poročili s sinom Ivom. Čeprav gre za poroko iz stiske, se med mladima razvije ljubezen. Ko ustaši vendarle odpeljejo Ruth, jo poskuša Ivo rešiti, vendar oba končata v taborišču, v devetem krogu, iz katerega ni izhoda.

Scenarij sta priredila France Štiglic in Vladimir Koch, režiserjev stalni sodelavec. Film je na puljskem festivalu dobil vse glavne nagrade: za najboljši film, Zora Dirnbach za scenarij, Ivan Marinček za kamero, debitantka, Dušiča Žegarac za glavno žensko vlogo in Branimir Sakač za glasbo.

Film je dosegel tudi velik uspeh v tujini, saj je bil po projekciji v Cannesu, nominiran še za tujejezičnega oskarja, ki ga je tisto leto prejel Ingmar Bergman za Deviški vrelec. Deveti krog je bil tudi prvi jugoslovanski celovečerni film, ki je doživel redno kinematografsko distribucijo v ZDA. Ameriška premiera filma je bila 13. septembra 1961 v newyorškem Carnegie hallu.

Letošnji 17. Cannes Classics bo predstavil 25 celovečernih igranih in sedem dokumentranih filmov.

Leto 1960 bosta obeležila tudi filma Do poslednjega diha Jean-Luca Godarda in Avantura Michelangela Antonionija. Štiridesetletnico nastanka pa bo praznovala tudi srbska klasika Kdo tam poje režiserja Slobodana Šijana, dvajsetletnico pa film Razpoložena za ljubezen Wong Kar-Waija.

Predstavitev filma Deveti krog sta omogočila Hrvaški državni arhiv - Hrvaška kinoteka in Hrvaški avdiovizualni center. Digitalno restavracijo sta izvedla Ater in Klik Film iz Zagreba.

Ker letos festival v Cannesu ni potekal, bodo filmi iz programa Cannes Classics gostovali na festivalu Lumière v Lyonu (10.- 18. oktober 2020) in na festivalu Rencontres Cinématographiques de Cannes (23.-26. november 2020).

Po obeležitvi stoletnice rojstva Franceta Štiglica v letu 2019, je že druga uvrstitev v Cannes Classics najlepši uvod v slavnostno odprtje trga v prestolnici, ki nosi njegovo ime.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO